BENJAMIN DALLE

CONTACTEER

Kabinet Benjamin Dalle

Vlaams minister Brussel, Jeugd en Media

kabinet.dalle@vlaanderen.be

Koolstraat 35
1000 Brussel 

PERS 

 

Tom Demeyer

Woordvoerder 

+32 472 84 15 99

tom.demeyer@vlaanderen.be

 

LERENDE STAD

HET NEDERLANDSTALIG ONDERWIJS 

IS EEN ECHT SUCCESVERHAAL

DAAROM MOETEN WE HET ONDERWIJS VERSTERKEN

WE MOETEN DE BRUSSELSE SCHOLEN AANTREKKELIJK MAKEN VOOR JONGE LEERKRACHTEN EN BLIJVEN INVESTEREN

IN ONDERWIJS VOOR BRUSSEL

MIJN

AMBITIE

 

WE MOETEN HET NEDERLANDSTALIG

ONDERWIJS VERSTERKEN EN DE

KWALITEIT BEWAKEN

 

CD&V INVESTEERDE DEZE LEGISLATUUR 3 KEER MEER IN HET 

BRUSSEL ONDERWIJS

Op dit elan moeten we tijdens de volgende legislatuur verder gaan. Er moet voldoende plaats zijn voor kinderen die in het Nederlandstalig onderwijs school willen lopen.

Leerkrachten centraal

Goed onderwijs kan enkel met goede leerkrachten. Vandaag vinden nog te weinig de weg naar het Brussel onderwijs. We moeten de Brusselse scholen aantrekkelijk maken voor leerkrachten en er ook voor zorgen dat jongeren die afstudeerden uit het Brussels onderwijs de weg naar het beroep van leerkracht vinden.

Focus op het Nederlands

Het Vlaams onderwijs in Brussel moet garant staan voor vlot meertalige jongeren. Elke jongere die er afstudeert moet goed Frans en Engels kennen, maar moet ook het Nederlands perfect beheersen. De focus in Brussel moet dan ook liggen op het Nederlands. Ook de anderstalige ouders worden sterker gestimuleerd om Nederlands te leren zodat ze hun kinderen goed in de onderwijstaal kunnen ondersteunen.

Brussel grootste studentenstad

Brussel is de grootste studentenstad van het land. Toch hebben veel Vlamingen nog een verkeerd beeld van de hoofdstad. Daarom moeten we inzetten op een echt studentenbeleid in Brussel: betaalbare koten en voldoende infrastructuur voor alle studenten.

Lerarenswap

Het taalonderwijs in Brussel gaat erop achteruit. Steeds minder Nederlandstalige leerkrachten vinden de weg naar het Franstalig onderwijs. Vooral de verloning en statuten zijn hierbij een obstakel; het Vlaamse statuut is immers aantrekkelijker. Als we leraren uitwisselen met het Franstalig onderwijs, en omgekeerd, behouden ze hun voordelen en kunnen ze proeven van een andere leeromgeving. Een Erasmus voor leerkrachten in Brussel dus. Want de beste manier om een taal goed aan te leren is het te horen uit de mond van een native speaker

.

>> Lees hier het voorstel 

Brussel studentenstad

Brussel moet ook in Vlaanderen meer gepromoot worden als een aantrekkelijke studentenstad. Vanuit het Vlaams Parlement wil ik initiatieven ondernemen om Brussel op de Vlaamse kaart te plaatsen. ​Daarnaast moet er meer capaciteit komen voor studentenhuisvesting. 

 

MIJN

VOORSTELLEN

nederlandstalig en franstalig onderwijs moeten beter samenwerken

Zowel het Nederlandstalig onderwijs als het Franstalig onderwijs hebben uiteindelijk hetzelfde doel: de Brusselse jongeren de beste opleiding geven. Toch wordt er nog teveel naast elkaar gewerkt. Nochtans zijn er veel win-wins.

Daarom kan de samenwerking worden versterkt. Bijvoorbeeld op het vlak van de uitwisseling van leerkrachten (zie hierboven), voor de capaciteitsuitbreiding of de naleving van de leerplicht.

 
  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White YouTube Icon
  • White Instagram Icon