top of page
Zoeken

Een jeugdbeweging staat ‘altijd paraat’: nu is hét moment om het te tonen

Vandaag is de 20e editie van de dag van de jeugdbeweging. Duizenden kinderen en jongeren dragen vandaag heel de dag hun bewegingskledij omdat ze trots lid zijn van de jeugdbeweging. Deze editie had een feesteditie moeten zijn. Helaas, een virus heeft ervoor gezorgd dat het een dag wordt op afstand en met een mondmasker aan. Toch hoeft dit geen editie in mineur te worden. Integendeel, het is een kans om te tonen wat de kracht is van het jeugdwerk. Om te tonen hoe geëngageerd jongeren zijn. Want laat het duidelijk zijn: de komende weken zullen we jullie meer dan ooit nodig hebben.


Jullie merken het elke dag: het coronavirus versterkt opnieuw haar grip op ons leven. Overal in het land stijgen de besmettingen. De lichten staan stilaan op rood: ziekenhuizen lopen opnieuw vol, meer en meer mensen zitten thuis in afzondering, cafés en restaurants worden gesloten. Het wordt steeds moeilijker om elkaar opnieuw in het ‘echt’ te zien. We leven op afstand van elkaar. Om ervoor te zorgen dat niet meer mensen ziek worden moeten we ons houden aan de regels. Dat is lastig, heel lastig. Ik begrijp dat jullie het er moeilijk mee hebben: je kan maar één keer jong zijn. Veel toffe dingen kunnen nu even niet: fuiven, met vrienden of vriendinnen optrekken, op weekend of op reis gaan … maar hoe beter we ons nu houden aan de regels des te sneller we terug meer mogelijk is. Want vergeet niet: ook dit zal voorbijgaan.

Hoe het virus de komende weken zal evolueren valt moeilijk te voorspellen. Niemand kan in de toekomst kijken. Misschien zullen sommige van jullie jeugdactiviteiten wegvallen. Wanneer de besmettingen blijven oplopen zal het ook moeilijk worden om nog in grote groepen samen te komen. Maar dat betekent niet dat jullie daardoor bij de pakken moeten blijven zitten.

Als minister van Jeugd ben ik bijzonder fier op wat jullie doen als jeugdbewegingen. Jullie zijn er deze zomer in geslaagd om kampen te organiseren voor honderdduizenden kinderen en jongeren met amper besmettingen. Voor zoveel kinderen (en hun ouders) was dit één van de mooiste momenten van de zomer. Ik kan jullie er niet genoeg voor bedanken.

Nu reken ik opnieuw op jullie.

De komende weken worden bijzonder moeilijk, de tweede coronagolf is gestart. Meer en meer mensen zullen eenzaam zijn, meer en meer kinderen en jongeren zullen ook noodgedwongen moeten binnen blijven. Ik vraag jullie hulp. Toon jullie engagement voor elkaar en voor onze samenleving: doe boodschappen voor diegenen die in afzondering zitten, neem contact met mensen die zich eenzaam voelen, organiseer online activiteiten voor wat even niet meer kan… er zijn zoveel mogelijkheden om nu jullie kracht als jeugdbeweging te tonen.

Een jeugdbeweging staat ‘altijd paraat’: nu is de tijd om het opnieuw te tonen. Wat vandaag een historisch dieptepunt lijkt, kan ook een historische kans zijn om te tonen waar de jeugdbewegingen voor staan. Geef al die criticasters die de jeugd afschilderen als onverantwoordelijk lik op stuk en steek de handen uit de mouwen voor elkaar en voor diegenen die het nu extra moeilijk hebben. Op mijn steun kunnen jullie rekenen.

Benjamin Dalle

Vlaams minister van Jeugd

Comentarios


bottom of page