top of page
Zoeken

Jeugdhuizen gaan volop aan de slag met financiële boost

De Vlaamse en Brusselse jeugdhuizen kregen onlangs een financiële boost voor vier jaar. De Vlaamse regering trok meer dan 20 miljoen euro uit om 63 Vlaamse jeugdhuizen en jeugdwerk de komende 4 jaar structureel te ondersteunen. Met de middelen kregen de Vlaamse jeugdhuizen een stevige financiële impuls. Maar wat doen ze met die ondersteuning? We gingen een kijkje nemen bij Jeugdhuis De Vonk in Geel om te ondervinden hoe zij hun werking aanpakken.Voor de komende vier jaar is er voor geprofessionaliseerde jeugdhuizen een nieuwe subsidie van 14.789.800 euro uitgetrokken. “Voor de eerste keer worden middelen vrijgemaakt voor de volle vier jaar,” zegt Benjamin Dalle. “We willen hen hiermee financiële zekerheid bieden en verlossen van administratieve overlast. Zo moeten ze niet langer bezig zijn met subsidiedossiers schrijven, maar doen wat ze het best doen: jongeren versterken.”


En dat laatste doet Jeugdhuis De Vonk goed. Met een bloeiende jeugdhuiswerking en projecten als 'Plateau' en 'Broeikas' vinden verschillende jonge mensen hun gading in het jeugdhuis van Geel. De Vonk beschrijft zichzelf als een open huis voor jongeren van en rond Geel. Een plaats waar je kan hangen, feesten en jezelf zijn maar ook bijleren, creëren, organiseren, ondernemen en experimenteren.


Dat is net wat minister Dalle zo belangrijk vindt: projecten die focussen op het stimuleren van ondernemerszin, het stimuleren van artistieke expressie en het bevorderen van de sociale cohesie tussen het jeugdhuis en de omgeving. “Jeugdhuizen zijn geen eilanden,” aldus Dalle. “Ze vervullen een essentiële rol in de samenleving maar ook binnen een gemeenschap en omgeving. Daarom willen we hen ook versterken met deze krachtige financiële boost. Zij weten als geen ander wat er leeft binnen de jongerengemeenschap en kunnen jongeren het best ondersteunen.”

Kommentare


bottom of page