top of page
Zoeken

Minister Dalle bezoekt Oekraïense scouts van België

Vlaams jeugdwerkaanbod en jeugdinformatie ook toegankelijk voor kinderen en jongeren met Oekraïens vluchtverhaal.

Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle bezocht zaterdag 9 juli een kamp van de Oekraïense scouts van België in Stavelot. Naast hun eigen leden, namen dit jaar ook een dertigtal Oekraïense vluchtelingen deel aan het kamp. In de marge van het bezoek gaf hij tevens toelichting bij de extra maatregelen die werden genomen om het jeugdwerkaanbod en de jeugdinformatiekanalen ook toegankelijk te maken voor kinderen en jongeren met een Oekraïens vluchtverhaal.


Het jeugdwerk heeft al heel wat ervaring en expertise met het werken met kinderen en jongeren met een vluchtverhaal. De oorlog in Oekraïne bracht evenwel extra uitdagingen met zich mee. Naar aanleiding van deze crisis, bracht minister Dalle in maart 2022 de jeugdsector rond de tafel om na te gaan welke noden er zouden ontstaan nu er heel wat kinderen en jongeren uit Oekraïne toekomen in Vlaanderen en Brussel. Daarop werkten De Ambrassade, Bataljong en Tumult een actieplan uit om het recht op vrije tijd voor kinderen en jongeren met een (Oekraïens) vluchtverhaal te realiseren. In dit plan wordt voorgebouwd op het project “Wereldspelers” van de jeugdsector, dat tot stand kwam naar aanleiding van de vluchtelingencrisis in 2016.In het actieplan wordt ingezet op het bekend maken van het jeugdwerkaanbod bij kinderen en jongeren met een vluchtverhaal. Daarnaast krijgen jeugdorganisaties en vrijwilligers informatie over hoe ze het best deze jongeren kunnen betrekken. Daartoe worden goede praktijken verzameld en gedeeld en is een toolbox beschikbaar. Verder voorziet het plan in vormingen voor lokale groepen, vrijwilligers en beroepskrachten en is er ook een ondersteunings- en begeleidingsaanbod uitgewerkt voor lokale besturen. Om dit plan te realiseren, is een budget van 153.098 euro uitgetrokken.


Naast het toegankelijk maken van het jeugdwerkaanbod, werden ook informatienoden vastgesteld bij de kinderen en jongeren met een vluchtverhaal. Daarom werd onder meer informatie op maat ontwikkeld die gericht is op kinderen en jongeren uit Oekraïne en is er voor deze jongeren een specifieke chatroom ingericht bij Awel. Daarvoor werd 113.700 euro

beschikbaar gesteld.


“Kinderen en jongeren op de vlucht willen ook gewoon graag jong zijn en toffe dingen doen in hun vrije tijd. Het is daarom belangrijk dat deze jongeren vlot de weg kunnen vinden naar ons jeugdwerk. We ondersteunen ons jeugdwerk en de lokale besturen om jongeren met een vluchtverhaal te betrekken. Daarnaast hebben Oekraïense kinderen en jongeren die hier toekomen heel wat vragen. Via gerichte informatie, zetten we hen op weg naar antwoorden.”, aldus Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle.

Comments


bottom of page