Zoeken

Vlaamse Regering trekt 5,175 miljoen extra uit om jeugdverblijven en hostels te steunen

De Vlaamse regering trekt extra coronasteun uit voor de erkende jeugdverblijven en jeugdhostels. Door de verlenging van de coronamaatregelen hebben veel verblijven en hostels het financieel bijzonder moeilijk. Om dit verlies deels te compenseren wordt er in totaal 5,175 miljoen euro uitgetrokken. Waarbij er 808.000 euro wordt voorzien voor erkende jeugdhostels en 4,36 miljoen euro voor erkende jeugdverblijven. De steun zal toegekend worden via Toerisme Vlaanderen en het Departement Cultuur, Jeugd en Media.


Vorig jaar werd al een bedrag van 14,1 miljoen uitgetrokken om de jeugdhostels en jeugdverblijven te ondersteunen. Heel wat organisaties hebben gebruik gemaakt van die steunmaatregel. Een brede bevraging in de sector toont aan dat zonder de steunmaatregel een groot deel van de jeugdhostels en verblijven 2020 niet had kunnen overbruggen. Door de vzw-structuur en de subsidievoorwaarden kunnen de hostels en jeugdverblijven immers een beperkte reserve kunnen opbouwen.

Door de aanhoudende coronamaatregelen lopen veel jeugdverblijven en jeugdhostels ook dit jaar veel inkomsten mis. De financiële gevolgen van deze sluiting lopen stilaan op de sector. Om een deel van de geleden schade te compenseren en ervoor te zorgen dat de jeugdverblijven en hostels het hoofd boven water kunnen houden trekken Vlaams minister van Toerisme, Zuhal Demir, en Vlaams minister van Jeugd, Benjamin Dalle, bijkomende noodsteun uit voor de organisaties.

Concreet kunnen alle erkende jeugdverblijven en jeugdhostels een beroep doen op de steunmaatregel. De voorwaarden worden op dit moment uitgewerkt en zullen in de loop van de komende weken gecommuniceerd worden aan de sector.

Vlaams minister van Toerisme, Zuhal Demir: "De toeristische sector en de jeugd hebben het allebei enorm zwaar te verduren tijdens deze crisis. In normale omstandigheden zouden jongeren de tijd van hun leven moeten hebben en de wereld aan het ontdekken zijn. Jeugdverblijven en -hostels zouden hen die onvergetelijke momenten mee bezorgen. Het coronavirus stak daar helaas een stokje voor. Jongeren zitten opgesloten tussen de vier muren van hun kot en de jeugdverblijven en -hostels blijven op slot. Met deze extra steunmaatregel loodsen we hen mee door deze crisis en zorgen we ervoor dat hun deuren snel opnieuw open kunnen wanneer de gezondheidstoestand dat toelaat. Op die manier zullen de sociaal toeristische sector en onze jongeren deze ellendige periode snel achter zich kunnen laten wanneer het normale leven hervat”

Vlaams minister van Jeugd, Benjamin Dalle. “Deze periode is bijzonder zwaar voor de sector. Veranderende regels en perspectief vraagt enorme wendbaarheid en veerkracht van de organisaties. De marges zijn echter klein in de sector. We willen er alles aan doen om de sector zo goed mogelijk te ondersteunen. Eens deze periode achter de rug is zullen heel wat kinderen en jongeren opnieuw gebruik maken van jeugdverblijven en hostels, we moeten er nu voor zorgen dat de sector op dat moment klaar staat om al die kinderen en jongeren terug een schitterende tijd te geven.”


De sector is tevreden met de bijkomende steun:


Frederik Vercammen (Centrum voor Jeugdtoerisme vzw): “Bijna 600 Vlaamse jeugdverblijfcentra staan sinds eind oktober noodgedwongen leeg. Dit weegt bijzonder op het moreel van de duizenden vrijwilligers en personeelsleden die er actief zijn. Daarom zijn we als koepelorganisatie heel dankbaar voor de broodnodige steun vanuit de Vlaamse overheid. Het zorgt er niet alleen voor dat we als sector deze crisis financieel kunnen overleven, het geeft de uitbaters ook extra kracht om snel opnieuw verblijvende jeugdgroepen te kunnen ontvangen en hen vele onvergetelijke momenten te laten meemaken.”


Paul Biliet (Vlaamse Jeugdherbergen vzw): “Zonder bijkomende steun van de overheid is het duidelijk dat heel veel jeugdhostels deze crisis niet doorkomen. Dat zou betekenen dat duizenden jongeren een aanbod op betaalbare logies wordt ontnomen en dat zou extreem jammer zijn. Jaarlijks zijn deze jeugdhostels verantwoordelijk voor ruim 400.000 overnachtingen in Vlaanderen. De jeugdhostels zijn minister Dalle en minister Demir dan ook zeer dankbaar voor de steun die zij ontvangen en hopen de komende maanden de vele scholen, jeugdorganisaties en jongeren terug te mogen verwelkomen.”

BENJAMIN DALLE

CONTACTEER

Persvragen:

Tom Demeyer
Woordvoerder Benjamin Dalle
+32 472 84 15 99
tom.demeyer@vlaanderen.be

Kabinet Benjamin Dalle

Vlaams minister Brussel, Jeugd en Media

kabinet.dalle@vlaanderen.be

Koolstraat 35
1000 Brussel 

 

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White YouTube Icon
  • White Instagram Icon