top of page
Zoeken

Vlaanderen moet Brussel graag zien én omgekeerd

Op mijn vijfde 11 juli als Vlaams minister van Brussel doe ik een oproep aan de volgende Vlaamse en Brusselse regeringen: laat elkaar niet los. Zorg voor stevige banden en goede samenwerkingen. Alleen zo, en met een grote Vlaamse inbreng, kunnen we van Brussel een betere stad maken.“Vlaanderen laat Brussel niet los.”


Het is een slogan die we met de regelmaat van de klok zien terugkeren. Toch wordt die boodschap steeds minder vanzelfsprekend. De relatie staat onder druk. Het beeld dat in Vlaanderen over Brussel bestaat, is doorgaans negatief. Omgekeerd kijken veel Brusselse politici met argwaan en wantrouwen naar Vlaanderen. Een spijtige evolutie. Wat houdt er ons tegen om die befaamde slogan eindelijk in de praktijk om te zetten? Beide landsdelen hebben alleen maar baat bij een intense en gestroomlijnde samenwerking.


De voorbije vijf jaar was het niet eenvoudig om samenwerking te realiseren. De dag voor ik de eed aflegde als Vlaams minister van Brussel, werd er beslist om te besparen op de Vlaamse investeringen in de hoofdstad. Dat maakte mijn opdracht er niet eenvoudiger op, maar vanaf dag één heb ik er alles aan gedaan om extra middelen vrij te maken. Daar zijn we in geslaagd. De klassieke instrumenten in het Vlaams Brusselbeleid, en dan vooral de Brusselnorm, werken. Sinds 2019 investeert Vlaanderen systematisch meer dan 1 miljard euro per jaar in Brussel. Ik heb op tafel geklopt om Brussel niet te vergeten bij belangrijke investeringen in domeinen met groot dagelijks belang voor vele Brusselaars, zoals kinderopvang, onderwijs en cultuur. We hebben belangrijke infrastructuurprojecten kunnen realiseren, in onder meer het Deeltijds Kunstenonderwijs en de lokale dienstencentra. En de broedplekken zagen het levenslicht, een mooi voorbeeld van intersectorale samenwerking en ruimte delen.


We mogen de banden tussen Brussel en Vlaanderen niet doorknippen, maar moeten ze juist versterken. Er mag geen sprake zijn van het verzwakken van het Vlaamse aanbod in Brussel, want die keuze leidt tot minder kwalitatieve en hoogwaardige Nederlandstalige dienstverlening in Brussel. Zowel de Vlaamse Gemeenschap als de Vlaamse Gemeenschapscommissie hebben daar een ontzettend belangrijke rol in.


Als Vlaams minister van Brussel heb ik hard gewerkt om de banden tussen Brussel en Vlaanderen te versterken. Maar politici kunnen dat niet alleen. Daarom hebben we vorig jaar de ‘Brusselambassadeurs’ in het leven geroepen. Vandaag maken we de vijf nieuwe ambassadeurs bekend, die Brussel in Vlaanderen op de kaart hebben gezet en dat ook blijven doen. Zij zorgen elke dag voor een betere verbinding tussen Brussel en Vlaanderen en dragen bij aan het imago van onze hoofdstad.


Mijn oproep aan de nieuwe Vlaamse en Brusselse overheden is dan ook duidelijk: Vlaanderen, blijf investeren in Brussel en drijf die investeringen verder op. En stop met vanuit Brussel de neus op te halen voor alles wat Vlaanderen en Vlaams is. Daar wordt niemand beter van – de Brusselaars al helemaal niet. Kies ervoor om elkaar graag te zien. Versterk de banden. We streven allemaal naar hetzelfde doel: een beter Brussel ten voordele van alle Brusselaars. Alleen met vereende krachten, kunnen we daarin slagen.


Ik wens iedereen een mooie Vlaamse feestdag toe!

 

Benjamin Dalle, 11 juli 2024

Comments


bottom of page