BENJAMIN DALLE

CONTACTEER

Kabinet Benjamin Dalle

Vlaams minister Brussel, Jeugd en Media

kabinet.dalle@vlaanderen.be

Koolstraat 35
1000 Brussel 

PERS 

 

Tom Demeyer

Woordvoerder 

+32 472 84 15 99

tom.demeyer@vlaanderen.be

 

SAMEN TEGEN HET CORONAVIRUS

Het nieuwe coronavirus Covid-19 heeft zich ook in ons land verspreid. 

Om het virus zo goed mogelijk in te dijken, moeten we allemaal samenwerken. De overheid stelde enkele maatregelen samen. Als we allemaal solidair zijn en ons steentje bijdragen, overwinnen we samen dat virus!

 

👉  Op 12 maart werd in overleg met de Ambrassade  beslist om alle activiteiten en evenementen, onder meer van jeugdorganisaties- en bewegingen te annuleren  tot en met de paasvakantie. Dit betekent concreet geen wekelijkse noch weekendactiviteiten van jeugdorganisaties zoals Scouts- en Gidsen Vlaanderen, Chiro Jeugd Vlaanderen, KSA, jeugdhuizen, en dergelijke.  Op 18 maart werd in overleg met de jeugdsector eveneens besloten om ook alle jeugdwerkactiviteiten en vakantiekampen in de paasvakantie te annuleren. Ouders worden opgeroepen om, vanuit solidariteit met jeugdorganisaties, geen of slechts een gedeeltelijke terugbetaling van de inschrijvingsgelden te vragen.  
  

👉  Er zal flexibiliteit en welwillendheid getoond worden in de toekenning, uitvoering en rapportage van subsidies voor organisaties. Je vindt algemene informatie op de website van het departement. De Ambrassade houdt een uitstekend actueel kennisdossier bij over Corona en jeugdwerk.

 

👉  De Vlaamse regering voorziet in een premie voor ondernemers en zelfstandigen die verplicht hun zaak moeten sluiten omwille van corona-maatregelen. Ook vzw’s en verenigingen, bijvoorbeeld jeugdhuizen komen in aanmerking indien ze minsten 1 voltijdsequivalent (VTE) rsz-ingeschrevene in dienst hebben. Alle info via deze link

 

👉  Jongeren die vragen hebben omtrent het coronavirus kunnen terecht op het jongereninformatieplatform WAT WAT. Op die website vind je eveneens de contactgegevens van Awel: jongeren die nood hebben aan een babbel over het virus kunnen gratis en anoniem bellen, mailen of chatten met hun medewerkers. Awel heeft ook extra vrijwilligers gezocht en de contacturen uitgebreid.

 

👉   Er is heel wat solidariteit onder de burgers om medeburgers te helpen die in een kwetsbare positie zitten. De Vlaamse regering breidt de gratis vrijwilligersverzekering voor verenigingen uit naar alle individuele burgers in Vlaanderen en Brussel die acties op poten zetten om buren, ouderen of andere kwetsbare mensen te helpen tijdens de coronacrisis. Alle info is hier te vinden.

MAATREGELEN
VOOR DE

JEUGDSECTOR

 

 

MAATREGELEN

VOOR BRUSSEL

EN MEDIA

 

 

Brussel

👉   De organisaties die vanuit Vlaanderen binnen het beleidsdomein Brussel subsidies krijgen, behouden de toegekende middelen. In het eindverslag toon je aan dat je voldoende kosten hebt gemaakt om het subsidiebedrag te verantwoorden en geef je ook aan wat de impact van de corona-maatregelen betekent voor je werking.  Meer info vind je via deze link. 

👉 De Vlaamse regering heeft de afgelopen weken heel wat steunmaatregelen genomen in het kader van de Coronacrisis. Veel van die maatregelen zijn ook relevant voor de Brusselaars. Lees er hier meer over.

Media

👉   In overleg met de openbare omroep wordt een aangepast programma uitgewerkt voor jongeren en ouderen. Er is voorzien in een extra educatief programma-aanbod. Neem zeker een kijkje op het aanbod op Ketnet. Daarnaast zullen er voor ouderen nostalgische tv-reeksen worden uitgezonden. Alle info vindt u hier. Ook regionale omroepen zoals Bruzz passen hun aanbod aan.

 

👉   De media, de journalisten en de diensten van de communicatie worden beschouwd als "noodzakelijk voor de bescherming van de vitale belangen van de Natie en de behoeften van de bevolking". Deze erkenning zal ervoor zorgen dat, ondanks de getroffen maatregelen, zowel de media als de journalisten hun taak kunnen blijven vervullen, zodat de burgers over het Coronavirus correct geïnformeerd kunnen blijven worden.

👉  Alle erkende netwerk- en lokale radio-omroep organisaties krijgen uitstel van betaling tot 30 september voor hun jaarlijkse vergoeding aan de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM).​ Meer informatie vind je hier.

👉   Meer info, onder meer over tax shelterdossiers en tijdelijke werkloosheid, vind je op de website van het departement CJSM

De verspreiding van het coronavirus (Covid-19) leidt tot verregaande maatregelen in binnen- en buitenland. De verschillende overheden werken samen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. De overheden nemen ook maatregelen om de gevolgen van deze coronacrisis op te kunnen vangen

Heb je nog vragen, bezorgdheden of wil je graag meer informatie? Hieronder vind je heel wat links naar websites die je zeker verder zullen helpen:

Algemene informatie over het nieuwe coronavirus Covid-19

Informatie, weetjes en tips voor jongeren

Informatie en leerrijke programma's voor kinderen

NUTTIGE LINKS

 

 

 

leuke initiatieven

RECENTE NIEUWSBERICHTEN rond het coronavirus 

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White YouTube Icon
  • White Instagram Icon