top of page
Zoeken

2,7 miljoen euro extra voor kinderopvang in Brussel

De Vlaamse regering investeert de komende vier jaar 27,1 miljoen euro in extra kinderopvangplaatsen. 10 procent van dat budget gaat vooral naar Brussel. Het gaat over kinderopvang waarbij ouders een opvangtarief betalen in functie van hun inkomen.In het verleden werkte de Vlaamse regering altijd met jaarlijkse of tweejaarlijkse uitbreidingsrondes voor plaatsen in de kinderopvang. Nu komt er voor het eerst een meerjarenprogrammatie die moet duidelijk maken hoeveel plaatsen er tot 2024 naar welke gemeente gaan.


Van het budget van ruim 27 miljoen euro gaat er vooraf 30 procent naar drie steden: Antwerpen (15 procent), Brussel (10 procent) en Gent (5 procent). Die voorafname bestond ook vroeger al, maar wordt nu gebetonneerd in de regelgeving zelf.


Voor de overige gemeenten werd een nieuw programmatiekader ontwikkeld om de middelen te verdelen. Daarbij wordt uitgegaan van de potentiële behoefte aan kinderopvang met inkomenstarief, rekening houdend met economische, sociale en demografische parameters, onder andere bevolkingsprognoses.


"Ik ben tevreden dat we de groei van het aantal plaatsen in de kinderopvang in een meerjarenperspectief hebben kunnen gieten, zodat mogelijke initiatiefnemers beter weten waar ze aan toe zijn en we de uitbreiding efficiënter kunnen plannen", aldus Vlaams minister van Welzijn, Wouter Beke.


"Dit is heel goed nieuws voor de Nederlandstalige kinderopvang in Brussel", zegt Vlaams minister van Brussel, Benjamin Dalle. "Doordat de voorafname gebetonneerd is in de regelgeving zorgt dit voor een stabiele oplossing op maat voor grootsteden als Brussel. Dat we inzetten op extra inkomensgerelateerde kinderopvang is dan weer belangrijk voor jonge gezinnen in Brussel."

Comments


bottom of page