top of page
Zoeken

30.000 leerlingen spelen ‘Schaal van M’ rond Mediawijsheid

Bijgewerkt op: 13 nov. 2019

Vandaag speelde Benjamin Dalle, Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media, samen met acteur (4eveR, Ketnet), rapper en presentator Amir Motaffaf het spel ‘De Schaal van M’ in Basisschool De Kleurdoos in Brussel. De Schaal van M is een online mediawijsheidsspel van Mediawijs en Ketnet dat alle 10- tot 12-jarigen uitdaagt om te testen hoe mediawijs ze zijn. Door opdrachten uit te voeren kunnen kinderen zowel thuis als in de klas lampjes verzamelen: hoe meer lampjes, hoe mediawijzer. De wedstrijd wordt voor het derde jaar op rij georganiseerd en kent een sterke stijging. Dit jaar schreven 16.00 klassen zich in en namen 30.000 leerlingen deel aan de wedstrijd.


Minister Benjamin Dalle samen met Ketnetacteur Amir Motaffaf en de leerlingen van het zesde leerjaar van basisschool De Kleurdoos in Brussel

Met De Schaal van M gaan Mediawijs en Ketnet op zoek naar de meest mediawijze klas van Vlaanderen. Via een online mediawijsheidsspel https://www.deschaalvanm.be/ kunnen leerlingen allerlei opdrachten uitvoeren rond mediawijsheid. De opdrachten kunnen zowel in de klas als thuis uitgevoerd worden. Daarbij vertrekt de wedstrijd vanuit 5 speciale webisodes van de populaire Ketnet-serie 4eveR. Bij elke opdracht kan de klas ‘lampjes’ verzamelen: hoe meer lampjes hoe mediawijzer.


De wedstrijd focust op de doelgroep 5e en 6e leerjaar. Het mediagebruik van 10 tot 12 jarigen is immers al vergevorderd: vaak hebben ze al een eigen smartphone (67,3%). Jongeren zijn meer dan ooit geconnecteerd: ze onderhouden via sociale media contact met hun vrienden en familie. Ze zijn razendsnel mee met de nieuwste trends en vinden bijna moeiteloos hun weg in nieuwe apps. Dat brengt heel wat opportuniteiten met zich mee, maar ook gevaren.


“Meer dan ooit moeten jongeren mediawijs zijn,” aldus Benjamin Dalle. “Toch weten ze niet altijd goed hoe ze moeten reageren online, wat een veilig wachtwoord is, welke gegevens ze over zichzelf willen delen, wat reclame is en wat niet… allemaal zaken waar De Schaal van M antwoorden wil bieden.”


Benjamin Dalle en Amir Motaffaf na het spelen van De Schaal van M met de leerlingen van basisschool De Kleurdoos in Brussel

De wedstrijd betrekt ook de leerkrachten en ouders bij de wedstrijd. Zij spelen immers een heel centrale rol. De Schaal van M biedt een leuke en laagdrempelige manier voor leerkrachten en ouders om ermee aan de slag te gaan. Veel scholen voelen de nood aan mediawijsheid te werken. Bij heel wat oudercontacten krijgen leerkrachten vragen omtrent het gebruik van (sociale) media. Ouders zijn echt op zoek naar antwoorden en tips.


Vanmorgen speelde Benjamin Dalle het laatste spel van de week mee samen met Amir Motaffaf van Ketnet, in de klas van juf Miek en meester Roel in basisschool De Kleurdoos in hartje Brussel. Bekijk hier de video:Op 13 november wordt de prijs voor de ‘Meest Mediawijze klas van Vlaanderen uitgereikt’.

Comments


bottom of page