top of page
Zoeken

Academie van Sint-Agatha-Berchem krijgt splinternieuw gebouw

De Nederlandstalige Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord Sint-Agatha-Berchem blijft groeien en telt vandaag 815 leerlingen. De Academie heeft verschillende vestigingsplaatsen, maar kampt met een tekort aan leslokalen. Bovendien moet de Academie eind dit schooljaar de leslokalen in Groot-Bijgaarden verlaten. Met de steun van de VGC en de Vlaamse Gemeenschap werkt de gemeente Sint-Agatha-Berchem aan een nieuw bouwproject.


Foto: Academie Sint-Agatha-Berchem

Het nieuwe gebouw zal opgetrokken worden op het leegstaand terrein naast de bestaande hoofdvestigingsplaats in de Dr. Charles Leemansstraat. Dit nieuw losstaand gebouw, dat specifiek voor de academie zal worden gebouwd, moet zowel leslokalen, repetitielokalen als multifunctionele ruimten bevatten. Ook komt er een onthaalruimte en ruimte voor directie en leerkrachten. Hierdoor kan de Academie efficiënter georganiseerd worden en komen er in de bestaande hoofdvestigingsplaats lokalen vrij als lesruimte voor de Nederlandstalige Academie.


Deze investeringen zullen er voor zorgen dat de Academie meer Brusselse leerlingen lessen kan aanbieden. Buiten de activiteiten van de academie kunnen ook andere organisaties van de lokalen gebruik maken. Er wordt met een strakke timing gewerkt zodat het gebouw in september 2023 in gebruik kan worden genomen.

Voor dit nieuw project voorziet de VGC in 1,15 miljoen euro. De Vlaamse Gemeenschap komt met 150.000 euro over de brug en de gemeente Sint-Agatha-Berchem met 100.000 euro. De gemeente stelt tevens het bouwperceel met een geschatte waarde van 300.000 euro ter beschikking.


Brussels minister Sven Gatz, VGC-collegelid voor Nederlandstalig onderwijs en Scholenbouw: “Niet alleen in het leerplichtonderwijs, maar ook in het deeltijds kunstonderwijs zijn de infrastructuurnoden hoog. In functie van de beschikbare middelen proberen we de komende jaren zoveel mogelijk te investeren in infrastructuur, ook voor het DKO. Het doet me veel plezier dat we als VGC met de gemeente en de Vlaamse Gemeenschap de bloeiende Academie van Sint-Agatha-Berchem een geweldig nieuw gebouw zullen kunnen bezorgen.”


Vlaams minister van Jeugd en Brussel Benjamin Dalle: “Het Deeltijds Kunstonderwijs speelt een belangrijke rol in het leven van zoveel kinderen en jongeren in Brussel. Gezien ruimte schaars is in de stad, is het delen van kwaliteitsvolle infrastructuur cruciaal. Daarom ben ik tevreden dat het gebouw ook voor andere Nederlandstalige organisaties in de hoofdstad zal openstaan. Zo maken we een belangrijke plaats van creativiteit toegankelijk voor zoveel mogelijk kinderen en jongeren.”


Burgemeester Christian Lamouline en Schepen van Onderwijs Agnès Vanden Bremt: "Als burgemeester en bevoegde schepen zijn wij verheugd met deze nieuwbouw voor onze academie in het hart van onze gemeente. Dienstverlening dicht bij huis vinden wij een pluspunt voor het samenleven. Onze inwoners zullen binnenkort lessen muziek en woord kunnen volgen in een aangepaste en stimulerende infrastructuur. We zijn ervan overtuigd dat dit de dynamische werking van onze academie en ons rijk lokaal cultuurleven verder zal versterken. We danken de VGC en de Vlaamse Gemeenschap voor de ondersteuning en deze unieke kans.”


Ondertussen wordt een tijdelijke infrastructuur ingericht in het gebouw van het kinderdagverblijf ’t Zandkasteeltje op de Unesco-site van het GO! om de toename van het aantal leerlingen op te vangen. Deze tijdelijke infrastructuur zal beschikbaar zijn van september 2021 tot en met augustus 2023. Daarnaast is er een overeenkomst goedgekeurd met de VGC voor het gebruik van een aantal ruimten op de site van Campus Comenius in Koekelberg. Op die manier wordt gezorgd voor de continuïteit van de werking.

Comments


bottom of page