top of page
Zoeken

Alle steunmaatregelen voor Jeugd, Media en Brussel op een rijtje

De Vlaamse regering geeft met het noodfonds steun aan de jeugdsector, mediasector en aan onze hoofdstad, Brussel. De jeugdsector krijgt een bedrag van 16 miljoen euro. Voor de mediasector voorziet de Vlaamse regering 10 miljoen euro en voor Brussel wordt 800.000 euro voorzien voor de structurele partners in Brussel. Hieronder een duidelijk overzicht.



Steunmaatregelen voor de jeugd


De gevolgen van het coronavirus op de werking en financiële situatie van de Vlaamse jeugdsector zijn aanzienlijk. Vrij vroeg in het proces werd immers al de beslissing genomen om alle activiteiten tot en met de Paasvakantie op te schorten. Een noodzakelijke, maar moeilijke beslissing.


Daarom is er voor de jeugdsector en het jeugdtoerisme een bedrag van 16 miljoen euro voorzien vanuit het noodfonds.

  • 1,9 miljoen gaat naar de jeugduitleendienst en het landelijk jeugdwerk, dat zijn jeugdorganisaties zoals Chiro, Scouts, KSA, KLJ enzovoort.

  • 87 miljoen euro steun aan onze steden en gemeenten die daarmee onder meer lokale jeugdverenigingen en jeugdhuizen kunnen ondersteunen

  • 12 miljoen gaat naar jeugdverblijfscentra

  • 2,1 miljoen gaat naar jeugdhostels


Steunmaatregelen voor de mediasector


Mediabedrijven ondergaan net als elke andere onderneming en organisatie de economische en sociale gevolgen van de coronacrisis, zowel naar werking als inkomsten. Daarenboven blijft de media de maatschappelijke opdracht hebben om informatie en duiding, maar ook ontspanning te bieden in een zo ruim mogelijk aanbod. Meer dan ooit hebben zij een verbindende en maatschappelijke rol te vervullen.


De Vlaamse regering voorziet daarom 10 miljoen euro aan steun aan gesubsidieerde organisaties in de mediasector.

  • 3.8 miljoen wordt uitgetrokken voor regionale omroepen

  • 3.8 miljoen gaat naar de openbare omroep VRT

  • 1.9 miljoen euro voor het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF) bedoeld om de productie van televisieseries te ondersteunen

  • 500.000 euro voor kleine lokale mediaplatformen en lokale radiozenders



De regionale omroep TV Oost maakte een reportage naar aanleiding van de steunmaatregelen aan de regionale televisiezenders.



Steunmaatregelen voor Brussel


Om de verspreiding van het Coronacrisis tegen te gaan, werd op federaal niveau beslist om alle private en publieke massa-events in Brussel, zowel in- als outdoor, niet te laten doorgaan tot eind augustus. Organisaties met openbare ruimtes, zoals winkels, cinema’s, bibliotheken maar ook administratieve centra verminderden hun beschikbaarheid of sloten als noodzakelijk gevolg van de maatregelen hun deuren.


Daarom voorziet de Vlaamse regering een bedrag van 800.000 euro voor de structurele partners, zoals Muntpunt, Brik, het Huis van het Nederlands. Daarnaast krijgt het lokale bestuur Brussels 3.17 miljoen euro als extra ondersteuning voor jeugd, cultuur en sport via VGC.




 

Comments


bottom of page