top of page
Zoeken

Anderlecht verwelkomt houten reus CosmoGolem

Bijgewerkt op: 19 mei 2021

Anderlecht heeft sinds zondag een nieuwe inwoner: CosmoGolem. De kleurrijke houten reus staat een hele week lang op het Dapperheidsplein. CosmoGolem is een internationaal project van kunstenaar Koen Vanmechelen en staat symbool voor kinderrechten. Over de hele wereld staan er 44 CosmoGolems verspreid. Sinds deze week dus ook in Brussel, want het houten beeld krijgt er zijn vaste stek.


De CosmoGolem werd in de jaren tachtig gecreëerd door Koen Vanmechelen als symbool voor kinderrechten. Wereldwijd werden al meer dan veertig CosmoGolems gebouwd. Van Zimbabwe tot België, van India tot Ecuador geeft de houten reus een gezicht en stem aan kinderrechten. In al die verschillende gemeenschappen stimuleert deze houten reus van vier meter jongeren om hun eigen stem te vinden en te ontwikkelen. Via een luikje ter hoogte van zijn hart kunnen ze in de reus hun wensen en hun dromen kwijt.


De kleurrijke CosmoGolem reisde helemaal van Genk, via Diest en Leuven naar Anderlecht, waar hij zijn vaste stek krijgt. Dat verdiende een coronaproof feest. Brusselse organisaties MetX en B-Classic zetten samen met tal van lokale organisaties een heus feest op poten. Zo waren er performances van de Fanfakids, Urban Center Brussel en Fabotastix.


“Dit is een fantastisch project waarbij creativiteit jongeren uit verschillende Vlaamse provincies samenbrengt met Brusselaars", aldus Vlaams minister van Brussel en Jeugd, Benjamin Dalle. "Het symboliseert kinderrechten, hoop en kinderdromen. Creativiteit en kunst zijn het bindmiddel tussen Vlaanderen en Brussel en worden hier ingezet om het belang van kinderrechten te onderstrepen. Ik kijk uit naar de komst van de CosmoGolem in Brussel!”

Comments


bottom of page