top of page
Zoeken

Ben jij ook ambassadeur voor Brussel?

Het is vandaag Vlaamse Feestdag en dat vieren wij ook in hartje Brussel. Het belang daarvan mag je niet onderschatten. Weinig Vlamingen voelen zich verbonden met Brussel als hun hoofdstad, ze beschouwen het als een eiland in het centrum van ons land waar ze te weinig Nederlands kunnen spreken en de activiteiten niet voor hen zijn bestemd. Maar niets is minder waar. Brussel is een bruisende stad die er is voor iedereen, en dus zéker ook voor de Vlamingen. Vanuit Vlaanderen wordt er elk jaar ongeveer 1 miljard euro geïnvesteerd in Brussel. Sommigen vinden dat gek, ik vind dat logisch. Brussel heeft zoveel sterke Nederlandstalige cultuurhuizen, scholen en verenigingen. Het aanbod van de Vlaamse Gemeenschap in onze hoofdstad is er voor Nederlandstalige Brusselaars, voor Vlamingen en voor iedereen die wil proeven van het Nederlands. We moeten Brussel omarmen. Er is zoveel moois te beleven in Brussel, en er is nog zoveel potentieel daarbovenop. Die positieve boodschap, dat positieve gevoel rond onze hoofdstad wil ik zoveel mogelijk uitdragen. Ik ben als Vlaams minister in en voor Brussel ambassadeur van Vlaanderen in onze hoofdstad, maar ik ben andersom ook ambassadeur van Brussel in het Vlaamse Gewest. Ik probeer vanuit die functie, maar vooral ook vanuit mijn overtuiging en liefde voor Brussel, het positivisme rond onze hoofdstad te verspreiden. En ik kan daarbij elke hulp gebruiken. Daarom grijp ik de Vlaamse Feestdag vandaag aan om u voor te stellen aan vijf ambassadeurs die dagelijks Brussel op de kaart zetten. Die samen met mij het positieve gevoel rond Brussel doen groeien en die vanuit hun rol en hun impact zorgen voor waardering in Brussel zelf en in Vlaanderen. Het gaat om bekende en minder bekende mensen uit verschillende disciplines, maar die alle vijf hun grote liefde voor onze hoofdstad gemeen hebben.  • Héritier Tipo is de eerste Brusselse wrapper in 25 jaar Ketnet, de man uit Molenbeek die meer Brusselse kindjes naar Ketnet wil laten kijken.

  • Ana Maria Osorio Gil is een leerkracht die elke dag het verschil maakt in een superdiverse en grootstedelijke context.

  • Geert Van Istendael is een gerenommeerde prozaschrijver, dichter, essayist, publicist en vertaler.

  • Ahlaam Teghadouini is een Brusselse actrice, bekend van onder meer Grond en Roomies, waarmee ze tal van prijzen won.

  • En Remco Evenepoel is onze wielerheld met een hart voor Brussel en met een palmares om ondanks zijn jonge leeftijd nu al U tegen te zeggen.


De vijf ambassadeurs vormen een diverse groep, van alle leeftijden, uit verschillende disciplines. Sport, literatuur, acteerwerk, onderwijs en televisie: vijf disciplines die samen een enorm groot bereik hebben. Zij zijn voor mij de ideale ambassadeurs voor Brussel. Vanuit hun zijn, hun identiteit en hun activiteiten hebben ze het potentieel om honderdduizenden mensen te bereiken met hun boodschappen. Het zijn uithangborden, mensen die hier lokaal impact hebben, maar ook buiten Brussel. Maar zij zijn niet alleen. Iedereen die Brussel graag ziet kan ambassadeur zijn van de stad. Ik wil dus afsluiten met een oproep aan jullie allemaal: draag jullie liefde voor Brussel verder uit, ook in Vlaanderen. Onze charmante hoofdstad verdient die liefde. Het is het centrum van België, de hoofdstad van Europa én van Vlaanderen. Wat de perceptie van buitenaf ook is: Brussel bruist, Brussel danst en Brussel feest. Vandaag en alle andere dagen van het jaar! Ik wens jullie een fantastische Vlaamse feestdag toe! Benjamin Dalle

コメント


bottom of page