top of page
Zoeken

Benjamin Dalle gaat inzetten op preventie en zelfregulering voor sociale media-posts over zelfdoding



Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media, Benjamin Dalle, wil inzetten op preventie en zelfregulering voor berichten op sociale media over zelfdoding. Minister Dalle zei dat tijdens zijn antwoord op de parlementaire vraag van partijgenote Vera Jans tijdens de Commissie voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media.


Vlaamse journalisten werken al jaren met mediarichtlijnen wanneer ze berichtgeven over zelfdoding. Het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie, kortweg gekend als VLESP, volgt die mediarichtlijnen op, evalueert ze en waar nodig doet ze voorstellen tot bijsturing. Een evaluatie van de richtlijnen staat volgend jaar gepland. En met de snelle groei van sociale media - en bijgevolg van influencers op sociale netwerksites als Facebook en Instagram - zal de impact van deze 'nieuwe journalisten' op gebruikers van sociale media eveneens aan bod komen tijdens de evaluatie.


Twitter en Facebook proberen zelf in zekere zin suïcidale content op hun platforms te reguleren en gebruikers enkele ondersteunende tools aan te bieden indien zijzelf of iemand uit hun omgeving aan zelfdoding denkt. "Het grote bereik van de sociale media-platforms en het feit dat gebruikers weinig remming ervaren om zich via deze platforms te uiten, houdt niet enkel gevaren in, maar het biedt ook mogelijkheden om preventieve interventies aan te bieden en mensen toe te leiden naar bv. www.zelfmoord1813.be", aldus Benjamin Dalle.


Maar nieuws en informatie stoppen vandaag de dag niet meer bij de grens. Nieuwsberichten uit het buitenland, die vaak een sensationeler karakter hebben, verspreiden zich razendsnel op sociale media. Ook influencers uit het buitenland worden massaal gevolgd in Vlaanderen. "Kwaliteitsvol berichtgeven inzake zelfdoding is dan ook niet alleen een 'Vlaamse kwestie' maar vraagt wereldwijde aandacht", zegt minister Dalle.


"Het belangrijkste is dat influencers zich bewust zijn van de impact van hun boodschap", aldus de minister. "Daarom wil ik inzetten op preventie en zelfregulering. Ik waardeer ook sterk de initiatieven die het VLESP neemt."

Vlaams volksvertegenwoordiger, Vera Jans (CD&V), vindt preventie bijzonder belangrijk. "Vlaanderen kampt met bijzonder hoge zelfdodingscijfers", aldus Jans. "Mediarichtlijnen met betrekking tot zelfdoding hebben een aangetoonde preventieve werking. Naar aanleiding van mijn eerdere parlementaire initiatieven werden de mediarichtlijnen al uitgebreid naar fictie. Ik ben dan ook bijzonder verheugd dat nu onderzocht zal worden hoe de sociale media ook kunnen worden meegenomen in de mediarichtlijnen zodat we influencers kunnen adviseren en sensibiliseren zodat ook zij beseffen dat het een wereld van verschil maakt hoe je in posts schrijft over zelfmoorden."


Opmerkingen


bottom of page