top of page
Zoeken

Bij 2,72 % van de jeugdactiviteiten in de zomer coronabesmettingen vastgesteld

Er werden de afgelopen twee maanden bij gemiddeld 2,72% van de jeugdactiviteiten (kampen, speelpleinwerkingen en andere activiteiten…) coronabesmettingen vastgesteld, dat blijkt uit cijfers van registraties en steekproeven verzameld door de Ambrassade en het kabinet van minister van Jeugd, Benjamin Dalle. “Dit was een bijzonder moeilijke jeugdwerkzomer: niet alleen omwille van corona maar ook het noodweer in de maand juli. We kunnen fier zijn op onze kinderen en jongeren dat de regels strikt werden nageleefd en dat we, ondanks alle uitdagingen, opnieuw van een geslaagde jeugdwerkzomer kunnen spreken,” zo klinkt het.

(Foto: Jan Van Bostraeten)


Op het einde van de jeugdwerkzomer maken Vlaams minister van Jeugd, Benjamin Dalle en De Ambrassade, de ondersteuner van het jeugdwerk, de balans op van de jeugdwerkzomer. Deze kon, net zoals vorig jaar, enkel doorgaan onder strikte voorwaarden. De organisatoren moesten daarbij gebruik maken van uitgebreide draaiboeken en tijdens de kampen waren er strikte regels. Die inspanningen hebben vruchten afgeworpen: in slechts 2,72% van de kampen en activiteiten waren er besmettingen. Dit cijfer is gebaseerd op een representatieve steekproef bij alle erkende jeugdorganisaties waarbij er besmettingen werden vastgesteld bij 278 activiteiten op de door hun georganiseerde in totaal 10.210 activiteiten.


Hoewel er dus bij een kleine minderheid van het aanbod besmettingen werden vastgesteld stellen we toch een stijging vast ten opzichte van vorig jaar. Toen waren er slechts bij 0,2% van het aanbod besmettingen vastgesteld. “Veel kinderen en jongeren zijn nog niet gevaccineerd, we wisten dat het virus zou circuleren op de activiteiten. Daarnaast werd er ook meer getest. Net daarom hebben we ook alle leiding en organisatoren opgeroepen om zeer waakzaam te zijn en alles strikt op te volgen. We zien bovendien in deze cijfers een mogelijk effect van de vaccinatie bij begeleiding, aangezien het percentage van casussen met besmette begeleiding afnam doorheen de zomer.”


Corona was niet de enige uitdaging op het aanbod. Door het noodweer in de Ardennen, delen van Limburg, Luxemburg en Duitsland hebben veel jeugdorganisaties hun kamp of activiteit vroegtijdig moeten afbreken of moesten ze op zoek gaan naar alternatieven. Dankzij de hulp en flexibiliteit van de jeugdorganisaties, landbouwers en lokale overheden en organisaties werd er vaak toch nog een alternatief gevonden.

“We zijn enorm fier op alweer een geslaagde jeugdwerkzomer,” aldus Eva Vereecke, Directeur De Ambrassade “Die hebben we te danken aan alle vrijwilligers, jeugdorganisaties, jeugdambtenaren en jeugdverblijven. Het was een zwaar en uitdagend jaar maar voor de zoveelste keer heeft het jeugdwerk zich flexibel, creatief en verantwoordelijk ingezet om een sterk aanbod aan activiteiten en kampen veilig te organiseren. We zijn enorm opgelucht dat het jeugdwerk nu opnieuw kan opstarten zonder zware maatregelen om optimale ademruimte te bieden aan alle kinderen en jongeren.”


Minister Dalle spreekt van een moeilijke, maar geslaagde jeugdwerkzomer. “We kunnen moeilijk spreken van een zorgeloze jeugdwerkzomer: veel jongeren en vrijwilligers zijn echt tot het uiterste moeten gaan om het kamp of de activiteit te doen slagen. Meestal is dat gelukt, maar soms was het door de omstandigheden toch te moeilijk en ik begrijp dat dat voor kinderen en jongeren op dat moment een teleurstelling is. Toch ben ik enorm fier op de wendbaarheid van deze generatie: ondanks alles zijn ze er in geslaagd om zovele kinderen een mooi kamp of activiteit te bezorgen. Voor velen was dit één van de hoogtepunten van het jaar. We kunnen alleen maar fier en dankbaar zijn voor zoveel engagement.”

コメント


bottom of page