top of page
Zoeken

Bouw van ‘de Loods’ van start: unieke kruisbestuiving van zorg en kunst

Op 17 maart, Dag van de Zorg, werd in Molenbeek de eerste steen gelegd van een uniek project dat kunst en zorg verbindt: de Loods. Deze inclusieve kunstenwerkplek wordt onderdeel van ’t Zinneke, een woongroep voor mensen met een beperking. De gasten en bewoners van ‘t Zinneke worden nauw betrokken bij de vele artistieke activiteiten die er zullen plaatsvinden. De Vlaamse overheid en de Vlaamse Gemeenschapscommissie zetten samen hun schouders onder dit innovatieve en waardevolle project.





Op de site van ’t Zinneke is vzw Zonnelied, dat overal in Vlaanderen en Brussel dienstverlening voor mensen met een beperking organiseert, gestart met de grootschalige renovatie van een bestaande hangaar. Zonnelied vormt deze om tot een multifunctionele ontmoetingsplek, waar kunstenaars en artistieke collectieven een plek krijgen en die ook open staat voor mensen uit de buurt. De Loods wordt een inspirerend centrum waar buurtbewoners samenkomen in een omgeving die speciale aandacht besteedt aan mensen met een beperking. De bewoners van ’t Zinneke krijgen ook een rol in het onthaal en de uitbating van de kunstenwerkplek. Een toonvoorbeeld voor buurtgerichte zorg.

 

Heel wat partners zullen in deze kunstenwerkplaats een thuis vinden. Zo komt er in samenwerking met Theater Tartaar en Platform K een repetitieruimte voor dans en theater voor personen met een beperking. Bewoners van ’t Zinneke zullen mee spelen in artistieke producties van Stefan Perceval en het kunstenhuis HETGEVOLG, en dansen in workshops, stages en producties van het dansgezelschap Ultima Vez of vzw Léon. Ook de Fietsbieb krijgt er een vaste stek.

 

De Loods wordt gebouwd volgens duurzame principes, met energiebewuste keuzes op vlak van materiaalgebruik en energievoorziening, en het nieuwe gebouw krijgt ook een groendak. De Vlaamse overheid en de VGC investeren respectievelijk 550.000 euro en 240.000 euro in dit unieke project.

 

Algemeen directeur van vzw Zonnelied Katleen Evenepoel licht toe: “Inclusie is niet langer een ambitie maar een werkwoord. De Loods moet een fysieke en mentale ruimte worden waar permanent ontmoeting en verbinding kan plaatsvinden. Door de samenwerking met formele en informele zorgverleners versterken we de sociale cohesie in de buurt en dragen zo ons steentje bij aan buurtgerichte zorg.”

 

Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle: “Brussel heeft nood aan initiatieven zoals de Loods, projecten die sectoren met elkaar in verbinding brengen, samenwerking stimuleren en muurtjes slopen. We investeren niet alleen in stenen, maar ook en vooral in mensen. Vanuit de Loods zullen heel wat bijzondere ontmoetingen ontstaan. Mensen met een beperking ontmoeten buurtbewoners, kunstenaars en andere gebruikers van deze nieuwe broedplek, werken er nauw mee samen, leren van elkaar – en omgekeerd. Ik ben ervan overtuigd dat vanuit deze pleknieuwe initiatieven zullen groeien die mensen meer met elkaar in contact brengen.”

 

Elke Van den Brandt, voorzitter van het College van de Vlaamse Gemeenschapscommissie: “Zorg en welzijn in je eigen buurt kunnen vinden, heeft een gigantische meerwaarde. Het verhoogt de levenskwaliteit en versterkt de buurt. De Loods wordt dan ook een inclusieve ontmoetingsplek in Brussel met een unieke wisselwerking: op deze plek krijgen mensen met een beperking zorg van de buurt, en dragen ze zelf zorg voor een aantal diensten voor de buurt. Buurtgerichte zorg op maat van iedereen: daar moeten we naartoe in heel Brussel.”

 

 


bottom of page