top of page
Zoeken

Brussel viert op 10 en 11 juli de Vlaamse feestdag tijdens ‘Vlaanderen Feest, Brussel Danst’

We kunnen dit jaar opnieuw alle registers optrekken: op 10 en 11 juli 2022 vindt ‘Vlaanderen Feest, Brussel Danst’ plaats, in het kader van de officiële viering van het feest van de Vlaamse Gemeenschap in Brussel. Het wordt een groot feest voor alle Brusselaars en Vlamingen, waarbij het partnernetwerk alles uit de kast haalt om de troeven van de stad in de verf te zetten.

Dit jaar vinden er tal van events plaats, gespreid over twee dagen en op verschillende locaties. “Samen met een hele resem Nederlandstalige partners en geëngageerde Brusselaars tonen we niet één, maar twee dagen lang onze hoofdstad van haar allermooiste kant. Naast de vaste waarden, muziek en wandelingen, is er bovendien een bruisend jeugdprogramma, met onder andere een echte Roller Skate Jam,” aldus Benjamin Dalle, Vlaams minister van Brussel, Jeugd, Media en Armoedebestrijding.


Ook Roel Leemans, algemeen directeur bij organisator Muntpunt, kijkt enthousiast uit naar het feest: “11 juli is het uitgelezen moment om aan Vlamingen een ander Brussel te laten zien. En dat die interesse voor de hoofdstad en het Hoofdstedelijk Gewest er bij vele Vlamingen is, konden we de voorbije edities van Vlaanderen Feest, Brussel Danst opmaken uit het grote aantal deelnemers aan de stadswandelingen en -bezoeken.”


Zicht op Zuid

In Brussel valt uiteraard veel meer te ontdekken dan de welbekende Vijfhoek. Daarom staan dit jaar op zondag 10 juli de gemeenten Anderlecht, Vorst en Sint-Gillis centraal tijdens Zicht op Zuid. In samenwerking met de lokale socioculturele spelers wordt een waaier aan activiteiten georganiseerd, zoals gegidste wandelingen en fietstochten, rondleidingen in centrum voor hedendaagse kunst WIELS, pop-upperformances van Park Poétik en feest in openluchtzwembad FLOW en de plaatselijke gemeenschapscentra. Op die manier hopen de organisatoren een andere kant van Brussel te belichten en mensen een zomerse zondag in de minder bekende wijken te laten doorbrengen.


Feest in de stad

Op maandag 11 juli vindt op de Grote Markt een groot feest plaats, dat start om 12 uur met de uitzending van de ‘Radio 2 Bene Bene 100’. Vanuit een studio op het plein brengt Radio 2 de 100 mooiste nummers, hits en klassiekers van eigen bodem.”


Vanaf 13 uur is er een aanbod rond stadsontdekking, met gegidste wandelingen en fietstochten in het centrum. Zo kan je bijvoorbeeld de bunkers onder het Vlaams Parlement bezoeken of de stad ontdekken onder deskundige begeleiding van een echte ‘Brusseleir’.


Om 18 uur komt het dansfeest op gang met Ketnet-sensatie #LikeMe On Tour, die bekende Vlaamse liedjes in een nieuw jasje stoppen. Om 19 uur draait Marc Decock, programmator bij de Ancienne Belgique, plaatjes aan elkaar onder de naam Discobar AB, vol muzikale knipogen naar zijn overleden boezemvriend Arno.


Om 20.30 uur is het tijd voor de hoofdact. Dan speelt Raymond van het Groenewoud op het grote podium op de Grote Markt. Het wordt een uniek concert: speciaal voor deze Vlaamse feestdag werden nieuwe arrangementen geschreven voor de bekende nummers. Raymond en zijn band delen de planken met het 60-koppig symfonisch orkest Brussels Philharmonic.


Naast de activiteiten en concerten op de Grote Markt wordt op het Muntplein vanaf 13 uur een kinder- en jongerenprogramma aangeboden met onder andere de Brussel Danst Roller Skate Jam, een retro rollerdiscobaan, workshops en initiaties, een Roller Skate Speed Date en house- en soul-dj's.


Verspreid over de Brusselse binnenstad zijn er nog heel wat initiatieven. Zo brengt het Brussels Operettetheater klassieke aria’s in de barokke Bijstandkerk en wordt er in het Brussels Parlement een aperitiefconcert georganiseerd rond de Brusselse jazzlegende Toots Thielemans, die dit jaar 100 jaar zou worden.


Over Vlaanderen Feest, Brussel Danst

‘Vlaanderen Feest, Brussel Danst’ is een initiatief van de Vlaamse Overheid, georganiseerd door Muntpunt. Met de onmisbare steun van alle partners. Meer info op brusseldanst.be.

Over Muntpunt

De grootste Nederlandstalige bibliotheek van Brussel. Het startpunt voor nieuwsgierige geesten. Het infopunt voor wie z’n weg zoekt in de stad. Het vertrekpunt voor iedereen die wil wonen, werken, studeren of leven in het bruisende Brussel. Voor iedereen die wil lezen, leren of deelnemen aan het stadsleven. Voor wie even wil rusten of relaxen, surfen of schuilen, ook bij mooi weer. Voor wie een verhaal zoekt of wie het kwijt wil, ook aan ons.

Spring binnen. Beleef Brussel. Blijf nieuwsgierig.


Muntpunt is een initiatief van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) en de Vlaamse overheid.

コメント


bottom of page