top of page
Zoeken

Brusselse voetbalclub BX leert jongeren al voetballend Nederlands

Vlaams minister van Brussel, Benjamin Dalle, bezocht vandaag BX Represent, een organisatie die 3 voetbalclubs ondersteunt in de Brusselse kanaalzone: FC Forest, FC Black Star en BX Brussels. BX Represent ondersteunt de clubs in hun administratie en personeelsbeleid. En wil daarnaast kwetsbare jongeren versterken door de kracht van het Nederlands. Vlaams minister Dalle trekt voor dit project meer dan 80.000 euro uit. "Ook bij BX hakte corona er diep in. Met deze bijkomende steun investeren we opnieuw in jonge Brusselaars en hun coaches, zowel op als naast het veld", zegt Dalle.BX Represent werd in 2013 opgericht door Vincent Kompany. Maar is meer dan een voetbalorganisatie. 175 vrijwilligers begeleiden er elke week (?) 1.200 jonge voetballers. "Bij BX is het sociale minstens zo belangrijk als het sportieve", zegt Ludo Moyersoen van BX Represent. "De club wil de jonge Brusselse ketjes kansen bieden, hen begeleiden in hun vaak complexe leven. BX is dus geen doorsnee-voetbalclub, maar een warme vereniging die het opgroeien van de Brusselse jeugd vooropstelt, en daarom niet selecteert op basis van talent."


BX Represent werkt samen met het middenveld, overheden en private ondernemingen om een duurzame werking te creëren voor de drie voetbalclubs rond gezondheid (BX Health), sociale cohesie (BX Peer), opleiding en werk (BX Connect to Work), cultuur (BX Culture) en meertaligheid (BX Polyglot)."BX Represent versterkt kwetsbare jongeren door de kracht van het Nederlands te koppelen aan voetbal", zegt Vlaams minister Benjamin Dalle. "Zo organiseert BX bijvoorbeeld maandelijks voetbalateliers en -stages in het Nederlands. Dat maakt de drempel om Nederlands te leren zo laag. De organisatie trekt dan ook elke week meer dan duizend jongeren aan. Inspirerende Brusselse organisatie als je het mij vraagt!"


Minister Dalle ondersteunt het pilootproject BX polyglot vanuit de subsidielijn projecten voor Brussel en maakten bovendien vanuit het Vlaams noodfonds meer dan 80.000 euro vrij om alle voetballende ketten ook dit seizoen weer aan het sporten te krijgen. "Ook bij BX hakte corona er diep in", aldus Dalle. "Met deze bijkomende steun investeren we opnieuw in jonge Brusselaars en hun coaches, zowel op als naast het veld. Omdat onze jongeren het eenvoudigweg waard zijn. Niet alleen omdat zij onze toekomst zijn, maar vooral omdat die toekomst vandaag start, hier op dit voetbalveld."Comments


bottom of page