top of page
Zoeken

Brusselse vzw's Growfunding en Toestand komen naar Vlaanderen

De Vlaamse regering heeft het Brussels crowfundingplatform ‘Growfunding’ officieel erkend als sociaal-cultureel volwassenenwerk. Dit betekent dat het platform voor de komende vijf jaar kan rekenen op financiële steun. Ook de Brusselse VZW Toestand, dé specialist in tijdelijk ruimtegebruik, krijgt die erkenning. Beide organisaties mogen vanaf 2021 rekenen op een jaarlijkse structurele steun van 172.500 euro, dat maken Vlaams Minister-President Jan Jambon en Vlaams minister Benjamin Dalle vandaag bekend.Growfunding en Toestand zijn grote namen in Brussel. Growfunding haalde met hun sociaal crowdfundingplatform de voorbije zes jaar anderhalf miljoen euro op en dat voor in totaal 181 maatschappelijke projecten. Van een oesterzwammenkwekerij in de kelders van Thurn & Taxis tot een stadsboerderij in Watermaal-Bosvoorde, dankzij Growfunding konden ondernemende en geëngageerde Brusselaars hun ideeën realiseren.


Nu trekt Growfunding ook naar Vlaanderen om projecten te realiseren. Charlotte Brandsma van Growfunding: “Het is altijd onze ambitie geweest om de barrières tussen Brussel en Vlaanderen af te breken en netwerken te bouwen over de Gewestelijke grenzen heen. Dankzij deze erkenning kunnen we dat nu op duurzame wijze doen."

VZW Toestand is dé specialist in tijdelijk ruimtegebruik. Ze weten als geen ander hoe je moet omgaan met leegstand en hoe verlaten plekken een nieuwe tijdelijke invulling kunnen krijgen. De VZW werd in 2012 opgericht door een groep jonge geëngageerde Brusselaars. Op enkele jaren tijd groeiden ze uit tot een gevestigde organisatie met negen halftijdse werknemers, ondersteund door heel wat vrijwilligers. “Sinds we ons boek ‘Leegstond’ uitbrachten in 2018 krijgen we veel vragen om tijdelijk ruimtegebruikprojecten in Vlaanderen te begeleiden. Met de middelen uit Vlaanderen kunnen we niet alleen onze eigen werking in Brussel verder zetten maar ook op die coachingvragen in gaan. We delen graag onze opgebouwde expertise, maar leren ook van elk ander project.”, aldus Bie Vancraeynest, coördinator van vzw Toestand.


Door deze erkenning kunnen ze vanaf nu rekenen op structurele financiële ondersteuning van de Vlaamse overheid. Concreet kunnen ze jaarlijks rekenen op 172.500 euro vanaf 2021. “Een belangrijk stuk Brusselse know-how komt hiermee naar Vlaanderen,” aldus Jan Jambon. “Deze Brusselse organisaties moeten Vlaanderen leren hoe belangrijke projecten geld kunnen ophalen om hun doelen te realiseren en hoe we leegstand nuttig kunnen invullen. Deze organisaties zijn echte pioniers op hun terrein. Ik ben ervan overtuigd dat ze heel wat waardevolle projecten in onze Vlaamse steden en gemeenten zullen kunnen realiseren.”


Vlaams minister van Brussel, Benjamin Dalle, is tevreden dat deze sterke Brusselse organisaties nu ook structurele financiële zekerheid hebben. “Met deze middelen wordt de werking verzekerd. Het betekent dat de organisaties verder kunnen groeien in hun werking zowel in Brussel als in Vlaanderen. Waardevolle stedelijke projecten die de band tussen Brussel en Vlaanderen versterken.”De video over Growfunding werd begin maart opgenomen in veilige omstandigheden en vóór de huidige coronamaatregelen.

Comments


bottom of page