top of page
Zoeken

Cd&v Brussel legt kieslijsten voor 9 juni vast

Bijgewerkt op: 26 feb.

Met een mix van jonge, dynamische krachten en ervaren bestuurders trekt cd&v op 9 juni naar de verschillende verkiezingen in Brussel. Op het Brussels partijcongres werden zaterdag alle namen voor 9 juni vastgelegd. Daarbij enkele opvallende namen: zo staat zo partijboegbeeld Brigitte Grouwels op de voorlaatste plaats en heeft Noor Lannoo de eer om de jongste kandidate in heel Brussel te zijn.  Eerder was al bekend dat Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle de lijst voor het Brussels parlement trekt, met OKAN-coördinator Ana-Maria Osorio Gil en de jonge ondernemer Wassim Essebane op 2 en 3. Ook de kandidatuur van Noor Lannoo, op plaats 10, valt op: zij is 18 (geboren op 25 juli 2005) en is daarmee de jongste kandidate op de Brusselse kieslijsten. Op de 12de plaats staat  iemand met een opvallend verhaal: Georgia Venetakis. Zij is hr-consulente bij Acerta, maar heeft ook een visuele beperking van bij haar geboorte. “Ik hou van het leven in de stad, maar op vlak van toegankelijkheid en inclusie kan Brussel nog grote stappen vooruit zijn. De goede bedoelingen zijn er, maar het wordt tijd om de intenties in de praktijk om te zetten. Iedereen heeft baat bij een inclusieve stad, ook degenen die denken dat ze niet tot de 'doelgroep' behoren”, zegt Venetakis.


Oud en jong

De mix van oud en jong komt ook tot uiting in de keuze van de twee lijstduwers: de Brusselse voorzitters van cd&v senioren en JONGCD&V, Brigitte Grouwels en Mugabe Nizeyimana, nemen respectievelijk plaats 16 en 17 op. Met Grouwels keert bovendien een bekend gezicht terug op de kieslijst, met een jarenlange staat van dienst als Brussels parlementslid en minister in de Brusselse regering.


Brussel heeft mij altijd aangetrokken omwille van haar diversiteit en culturele rijkdom. Hier willen wij met jong en oud samen bouwen aan een gemeenschap waar iedereen zich niet alleen thuis voelt, maar ook een diepe verbondenheid met elkaar ervaart”, zegt Grouwels. “In onze visie heeft eenzaamheid geen plaats. Samen strijden we voor een Brussel waar iedere generatie telt, wederzijds respect heerst en we bruggen bouwen. Een Brussel waarin niemand vergeten wordt.”


Lijsttrekker voor het Brussels parlement, Benjamin Dalle: “Brussel heeft nood aan jonge en dynamische mensen, maar ook aan ervaring en goede bestuurders. Met deze sterke en diverse ploeg bieden we beiden. We zijn klaar om opnieuw te groeien in Brussel, en vooral om mee te zorgen voor een omslag in het Brusselse bestuur. De voorbije vijf jaren hebben immers bewezen dat het Gewest zeker niet beter wordt bestuurd zonder de christendemocraten. Het beleid in Brussel faalt op verschillende vlakken: een volledig ontspoorde begroting, een drugsepidemie op straat en in de stations en rioleringen die voor zinkgaten zorgen. Het talent, engagement en de diversiteit van de Brusselaars zijn een ongelofelijke troef. Helaas krijgen die Brusselaars niet het beleid dat ze verdienen. Het beleid moet beter, en vooral: back to basics. Meer aandacht voor kerntaken als propere straten, veilige wijken, betaalbare woningen en goede dienstverlening, ook voor Nederlandstaligen.”

Brussels parlementslid Bianca Debaets trekt zoals bekend de lijst voor het Vlaams parlement. Op de 2de plaats staat Piet Vandermot, de voormalige directeur van het Sint-Guido-Instituut in Anderlecht. Op plaats 3 staat Zai Juma, geboren in Tanzania maar nu al bijna dertig jaar thuis in Brussel. Ze is actief als publiekswerker bij Muntpunt en koestert daarnaast een diepe liefde voor wijsbegeerte. Die passie laat haar toe om filosofische vraagstukken te verkennen en de wereld rond haar heen beter te begrijpen. Georges De Smul, al 30 jaar gemeenteraadslid in Sint-Lambrechts-Woluwe, duwt de Vlaamse lijst.


“De band tussen Brussel en Vlaanderen moet gekoesterd worden”, zegt Bianca Debaets, lijsttrekker voor het Vlaams parlement. “Onze scholen, kinderdagverblijven en culturele instellingen staan borg voor kwaliteit en onthaal in eigen taal. Als cd&v zijn we uniek in deze stellingname. We zullen om die reden nooit meegaan in een verhaal zoals dat van Groen of Vooruit.brussels, die de bevoegdheden rond Onderwijs en Welzijn naar de GGC willen overbrengen.”


Renaud Vercaemst, advocaat in Sint-Pieters-Woluwe, staat voor de federale verkiezingen derde op de gemeenschappelijke lijst met Les Engagés. Mathilde Vermeire is 2e opvolger.


Tot slot kleurt ook de cd&v-lijst voor de Europese verkiezingen een beetje Brussels: Dejan Stankovic staat daar op de 9de plaats. Hij is al twintig jaar leerkracht godsdienst in Brussel en is ook woordvoerder van Kham, een vereniging die opkomt voor de belangen van de Roma-gemeenschap in ons land. “Ik droom van een Europa waar alle mensen ongeacht geslacht (M/V/X) en geloof alle kansen krijgen om zich te ontplooien”, zegt hij.


Lokaal verankerd

Cd&v kiest ook voor kandidaten met een duidelijke lokale verankering. Zo zijn Bianca Debaets (Stad Brussel), Anton Schuurmans (Schaarbeek), Helmut De Vos (Sint-Pieters-Woluwe), Georges De Smul (Sint-Lambrechts-Woluwe), Frank Van Bockstal (Etterbeek), Philippe Maquestiau (Sint-Agatha-Berchem) en Kristine Bormans (Ganshoren) allemaal actief in de gemeentepolitiek als schepen, gemeenteraadslid of OCMW-raadslid.


Alle cd&v-kandidaten op 9 juni in Brussel

Brussels parlement

Vlaams parlement

Federaal parlement

Europees parlement

1 Benjamin Dalle

1 Bianca Debaets

3 Renaud Vercaemst

9 Dejan Stankovic

2 Ana-Maria Osorio Gil

2 Piet Vandermot

2de opvolger: Mathilde Vermeire

 

3 Wassim Essebane

3 Zai Juma

 

 

4 Anne Mertens

4 Tristan Depré

 

 

5 Anton Schuurmans

5 Gella De Backer

 

 

6 Els Philips

6 Georges De Smul

 

 

7 Roeland Van Roosbroeck

Opvolgers

 

 

8 Veerle Moraey-Eygenraam

1 Kristine Bormans

 

 

9 Philippe Maquestiau

2 Helmut De Vos

 

 

10 Noor Lannoo

3 Amélie Kalenga

 

 

11 Marc-Antoine Mathijsen

4 Pascal Verheye

 

 

12 Georgia Venetakis

5 Sylvie Vandecruys

 

 

13 Steven Lindemans

6 Raf Beyns

 

 

14 Nathalie Verheye

 

 

 

15 Frank Van Bockstal

 

 

 

16 Brigitte Grouwels

 

 

 

17 Mugabe Nizeyimana

 

 

 


Comments


bottom of page