top of page
Zoeken

Collectmet Deliveries breidt week na week uit

Collectmet Deliveries blijft uitbreiden. In 5 weken tijd van 135 naar meer dan 500 personen die gezonde voedselpakketten per fiets geleverd krijgen. Op maandag 4 mei 2020 overhandigde en testte minister Benjamin Dalle de splinternieuwe fietsen waardoor het aantal leveringen in dezelfde tijdspanne kan verdubbelen.


Dankzij de financiële steun van vele growfunders, die in 5 weken tijd 10.600€ gaven, en van de Koning Boudewijnstichting kan Collectmet Deliveries verse groenten en fruit aankopen. Zolang de grote wekelijkse markt van Abattoir dicht blijft, is dit een absolute noodzaak voor de vele gezinnen in kwetsbare situaties uit het netwerk van Cultureghem.

Collectmet Deliveries startte vanuit de nood aan een aangepaste aanpak van het project Collectmet als gevolg van de corona crisis. In plaats van voedseloverschotten van de markt te recupereren, wordt er nu voedsel aangekocht. In plaats van samenkomen en delen op Abattoir, wordt er nu aan huis geleverd.



Collectmet Deliveries startte precies 1 maand geleden. En het ging vooruit. Het aantal fietsleveringen evolueerde van 38 fietsleveringen voor 135 personen naar 150 leveringen om meer dan 500 personen van gezonde voeding te voorzien. De bestelwagens van Samenlevingsopbouw Brussel leveren tegenwoordig aan 800 personen. In totaal bereiken ze 1500 gezinnen en wekelijks blijft de vraag toenemen. De voedselpakketten worden o.a. gepimpt met knutselmateriaal voor kinderen van de VGC, spelfiches rond Keith Harring van Bozar en een gedicht via Max Temmerman. Daarnaast worden ook verse maaltijden aan tal van Brusselse organisaties geleverd.

Dankzij het Vlaams-Brusselfonds van Minister Dalle wordt het fiets arsenaal van Collectmet Deliveries uitgebreid. Minister Dalle nam de eerste leverronde van deze week op zich om het materiaal te testen en de mensen een hart onder de riem te steken. Het Londens techbedrijf Quantexa helpt met een AI algoritme de optimale levering routes voor de fietsers te bepalen zodat de rechtstreekse impact met 20% verhoogd wordt. Uber eats for people in need is only a step away.


“In deze bijzonder moeilijke tijden is het van groot om contact met elkaar te houden", zegt minister Benjamin Dalle. "Alleen samen raken we door deze crisis. Solidariteit is essentieel. Ik ben bijzonder tevreden dat we als Vlaamse Regering Collectmet Deliveries kunnen steunen met de aankoop van twee elektrische cargofietsen. Dit mooie project zorgt voor verbondenheid in de stad en zorgt dat Brusselaars in nood voorzien blijven van gezonde voeding en dit op een duurzame manier.”



"De afgelopen weken hebben er ons op gewezen hoe kwetsbaar de toegang tot gezonde voeding is voor vele mensen in deze stad. We merken dat de nood nog steeds groter is dan het aanbod. Bijkomende financiële steun is dus echt nodig om Collectmet Deliveries verder in stand te houden", aldus Yannick, coördinator van Cultureghem.

“Ik wilde jou en heel het team bedanken. Ik ontving de groenten en fruit van Florian die super aardig was en het super goed deed. Met wat we hebben ontvangen zal ik een grote ratatouille kunnen maken, we vinden het heerlijk thuis. En natuurlijk nog veel meer. Nog een dikke merci", zegt Vincent.



bottom of page