top of page
Zoeken

Cosmogolem verbindt jongeren uit Vlaanderen en Brussel

Een twintigtal Brusselse en Genkse jongeren lanceerden dit weekend in Koen Vanmechelens LABIOMISTA het verbindingsproject CosmoGolem Connekt. Samen met Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle en de kunstenaar laten ze er de CosmoGolem, een wereldwijd symbool voor kinderrechten en hoop, ontwaken.CosmoGolem Connekt laat een twintigtal jongeren uit Brussel en Genk op corona-veilige wijze de CosmoGolem uit zijn winterslaap halen op LABIOMISTA. Het enorme, marmeren hoofd van het wereldbekende beeld getuigt er van de nood van jongeren aan verbinding, aan samen dromen en aan hoop voor de toekomst. Nu meer dan ooit.


“Er moet meer naar jongeren geluisterd worden. Moeilijkheden op school? Meer begeleiding ipv altijd dezelfde kinderen straffen. Problemen op straat? Gewoon 2 politiemensen sturen en geen 5 combi’s. I can’t breathe? Minder auto’s & CO2 en meer plaatsen om te feesten en muziek te maken!” Daan (12) & Manu (16)


Het ontwaken van de CosmoGolem is ook het startschot van een interstedelijk artistiek project, dat medio mei uitmondt in een vierdaags feest van hoop voor kinderen en tieners. Het opmerkelijke Vlaams-Brusselse initiatief van MetX, B-Classic en Studio Koen Vanmechelen wint aan kracht door de samenwerking tussen tal van partners in Brussel, Leuven, Diest en Genk. “Deze jongeren worden deel van de wereldgemeenschap CosmoGolem die jongeren op vrijwel alle continenten met elkaar verbindt,” zegt Koen Vanmechelen die zijn eerste Cosmogolembeeld meer dan twintig jaar geleden maakte.


Op LABIOMISTA komen deze jongeren samen om via een performance de eerste zaadjes te planten voor hun artistieke samenwerking. Het gaat om jongeren uit de percussiegroep Fanfakids uit Molenbeek, enkele tieners die een nieuwe CosmoGolem bouwen in Anderlecht en jongeren uit de Genkse jeugdwerking Gigos Zwartberg. Op het programma: een rondleiding door de kunstenaar, kennismaking met de CosmoGolem en een eerste try-out van de performance die ze medio mei tijdens het feest van hoop zullen brengen.


Daarna vertrekt het traject naar de vier deelnemende steden, waar jongeren tijdens verschillende artistieke workshops via de Cosmogolem worden uitgedaagd om hun stem te uiten. Wat zijn hun wensen voor de toekomst; voor zichzelf, voor anderen, voor de natuur en voor de stad van morgen? Naast Genk (Villa Basta, B-Classic, OpUnDi Genk) en Brussel (MUS-E, MicroMarché), gaat het om Leuven (Trill, Cie Tartaren) en Diest (Burgercollectief De Kwartiermakerij). In Anderlecht wordt finaal een nieuwe 4 meter hoge houten reus door Brusselse jongeren tot leven gebracht.


“Creatief zijn is essentieel voor het ontwikkelen van je identiteit en eigenwaarde.” aldus Vanmechelen. “Dankzij de kracht van verbeelding en samenwerking, wil de CosmoGolem de stem en emoties van kinderen op een artistieke manier versterken. Because we all need to stand on the shoulders of giants to grow.”


“Dit is een fantastisch project waarbij creativiteit jongeren uit verschillende Vlaamse provincies samenbrengt met Brusselaars", aldus Vlaams minister van Jeugd, Benjamin Dalle. Het symboliseert kinderrechten, hoop en kinderdromen . Creativiteit en kunst zijn het bindmiddel tussen Vlaanderen en Brussel en worden hier ingezet om het belang van kinderrechten te onderstrepen. Ik kijk uit naar de komst van de CosmoGolem in Brussel!”


CosmoGolem Connekt is een initiatief van MetX, B-Classic en Studio Koen Vanmechelen, i.s.m. tal van partners in Brussel, Leuven, Diest en Genk. Met de steun van de Vlaamse Overheid – Kabinet Benjamin Dalle, minister voor Brussel, Jeugd & Media.


Meer info:


Comments


bottom of page