top of page
Zoeken

Dalle denkt aan tijdelijke digitale zendvergunningen voor lokale radio's

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle werkt aan een kader om lokale radio-omroepen tijdelijke zendvergunningen te geven voor DAB+. Op langere termijn wil de CD&V-minister een digitaal frequentieplan voor lokale radio-omroeporganisaties uitwerken en een zogenaamde ‘beauty contest’ organiseren om op basis van kwalitatieve toetsing de frequenties toe te wijzen. Dat heeft Dalle donderdag in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van CD&V-parlementslid Karin Brouwers.


(Foto: Belga)


Ongeveer een maand geleden heeft de Vlaamse Regulator voor de Media de licentie van Norkring ingetrokken voor het exploiteren van het digitale televisiekanaal 10. CD&V-parlementslid Karin Brouwers polste bij minister van Media Dalle of het vrijgekomen kanaal niet kan ingezet worden voor radiozenders en of de lokale radiozenders niet “kunnen meegenomen worden op de digitale trein”. Volgens minister Dalle creëert het vrijkomen van het bewuste kanaal inderdaad “opportuniteiten”. De CD&V-minister heeft zijn administratie de opdracht gegeven om te onderzoeken of (en hoe) het kan gebruikt worden voor DAB+.


Dalle wil niet vooruitlopen op dat onderzoek, maar wil toch al op kortere termijn werken met tijdelijke zendvergunningen voor DAB+ voor lokale spelers. Hij laat daarvoor een kader uitwerken. Dat kader kan nog wel “enkele maanden” op zich laten wachten. Bovendien kan Norkring de beslissing van de VRM nog altijd aanvechten bij de Raad van State. “De tijdelijke zendvergunningen zijn dus onder voorbehoud van een eventuele uitspraak van de Raad van State”, aldus Dalle.


Op langere termijn wil de CD&V-minister een digitaal frequentieplan voor lokale radio-omroeporganisaties uitwerken en een zogenaamde ‘beauty contest’ organiseren om op basis van kwalitatieve toetsing de frequenties toe te wijzen.


Karin Brouwers is tevreden met de stappen van de minister. “Vanuit de CD&V-fractie dringen wij al van bij de herziening van het radiodecreet in 2016 aan op digitale mogelijkheden voor lokale radiozenders”, zegt Brouwers. “We weten allemaal hoe belangrijk het medium radio is voor nieuws, muziek, informatie en ontspanning. Ook de lokale radio-uitzendingen met nieuws dicht bij de mensen zorgt voor verbinding in een gemeenschap en blijft dus een belangrijk medium. Als er meer digitaal geluisterd wordt dan moeten we nu de lokale radio’s de kans bieden om zich op die digitale toekomst voor te bereiden”, besluit Brouwers.


(Bron: Belga)

Comments


bottom of page