Dankzij de aankoop van twee gebouwen in hartje Brussel verhoogt Brik, het aanspreekpunt voor studenten in Brussel, het aantal studentenkamers in eigen beheer. Zo wordt vermeden dat deze gebouwen een andere functie dan studentenhuisvesting krijgen. En door de 32 kamers zelf te verhuren aan studenten, kan Brik ook de betaalbaarheid ervan garanderen. Brik krijgt voor de aankoop een investeringssubsidie van 847.849 euro van de Vlaamse Overheid, op voorstel van Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle.
Het aanbieden van voldoende en betaalbare studentenhuisvesting is een van de grote uitdagingen voor het Nederlandstalig hoger onderwijs in Brussel. Uit schattingen blijkt een tekort van om en bij de 10.000 studentenkamers. Vanwege de groei van het hoger onderwijs loopt dat tekort razendsnel op. Ook de betaalbaarheid van de studentenhuisvesting wordt steeds meer een probleem.
Daarom investeert de Vlaamse overheid in zowel het behoud als in de uitbreiding van het aanbod aan betaalbare studentenkamers in Brussel. In het beleidsplan 2021-2025 van Brik staat vermeld dat Brik tegen 2025 het aanbod studentenhuisvesting in eigen beheer uitbreidt tot 500 kwaliteitsvolle en betaalbare studentenkamers, waarvan 20% in eigendom.
Om die ambitie waar te maken, gaat Brik in oktober over tot de aankoop van twee panden. Deze bevinden zich in de Kruitmolenstraat en in de Nieuwbrug, allebei in centrum Brussel. De gebouwen beschikken over in totaal 32 standaard studentenkamers met gemeenschappelijke voorzieningen. De private verhuurder was van plan deze op de openbare markt te verkopen. Door de panden zelf over te kopen, verzekert Brik dat het studentenkoten blijven, en dat de huurprijs onder controle blijft.
Dankzij deze aankoop stijgt het aantal units in eigen beheer van Brik naar 382, waarvan 76 in eigendom. Daaraan gekoppeld is er de doelstelling dat 75% van het aanbod van Brik de maximale maandelijkse huurprijs van 604,5 euro niet mag overschrijden (25% dient onder 488,34 euro te blijven). Brik zal de panden in het academiejaar 2023-2024 verhuren voor een huurprijs tussen 438 euro en 494 euro per maand, kosten inclusief.
Beide gebouwen liggen vlakbij panden die reeds in eigen beheer zijn van Brik. Zo kunnen de beheerskosten (poetswerk, onderhoud en herstellingen) geoptimaliseerd worden. Daarnaast biedt het verwerven van eigendom het voordeel dat de uitbatingskosten dalen. Brik is een samenwerkingsverband tussen de vijf Nederlandstalige instellingen voor hoger onderwijs in Brussel: de Vrije Universiteit Brussel (VUB), de Erasmushogeschool Brussel (EhB), Odisee, LUCA – School of Arts en KU Leuven - campussen Brussel . De studentenhuisvesting zal dan ook ten goede komen aan de studenten van al die instellingen.
Het aankoopbedrag voor beide gebouwen bedraagt 2.475.000 euro. Via het Vlaams Brusselfonds verkrijgt Brik een subsidie van 847.849 euro.
Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle: “Brussel is en blijft de belangrijkste studenstad van het land. Het is ook belangrijk om een toegankelijke studentenstad te zijn. We willen zo veel mogelijk studenten de kans bieden om ten volle te genieten van het studentenleven. Betaalbare studentenhuisvesting is daar een cruciaal onderdeel van. Met deze investering verzekeren we het aanbod aan kwalitatieve en betaalbare studentenkamers voor Brusselse studenten.”
Jurgen Ral, directeur Brik – student in Brussel vzw: “Dankzij deze subsidie vanuit de Vlaamse overheid kan Brik - Student in Brussel vzw haar aanbod betaalbare studentenkamers voor studenten van het Nederlandstalig hoger onderwijs in Brussel verder uitbreiden. In een verhitte markt, waarin kamerprijzen exploderen, kan Brik hiermee blijvend verschil maken voor zowel de huidige en toekomstige generatie kotstudenten die kiezen voor Brussel als hun studentenstad.”
Beelden
Het gebouw in de Kruitmolenstraat
Het gebouw in de Nieuwbrug
Het interieur van de studentenkamers en de gemeenschappelijke voorzieningen
De locaties van de twee nieuwe gebouwen. De nummertjes verwijzen naar de andere locaties waar Brik studentenhuisvesting aanbiedt.
Comments