top of page
Zoeken

Dalle wil meer aandacht voor tweetaligheid Brusselse zorginstellingen

Benjamin Dalle wil dat er de komende jaren meer werk wordt gemaakt van tweetaligheid in de Brusselse zorginstelling, dat antwoordde de Vlaamse minister van Brussel vandaag in het Vlaams Parlement op een parlementaire vraag van Annabel Tavernier (N-VA).

Tavernier is bezorgd over de tweetaligheid in Brusselse rusthuizen en zorginstellingen. Minister Dalle deelt die bezorgdheid. “Het is evident dat zorgbehoevende en oudere mensen in Brussel recht hebben op de beste kwaliteitsvolle zorg,” aldus Dalle. “Dat houdt ook in dat die mensen zorg krijgen in de eigen taal. Helaas is dat in Brussel niet altijd het geval.”


De minister wijst erop dat er in de voorbije jaren al heel wat acties werden ondernomen. “Er werden taallessen voor het verzorgende personeel georganiseerd, conversatietafels, Dagen van het Nederlands, testen van het taalniveau en hulp bij het zoeken naar de gepaste cursus via het Huis van het Nederlands in Brussel. Door een krapte in het personeel van die rusthuizen en zorginstellingen is dat echter vaak een grote uitdaging.”


Tegelijkertijd roept de minister op om meer aandacht te hebben voor de problematiek. “Het is de GGC (Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie) die op de correcte naleving van de erkenningsnormen moet toezien. Als Vlaamse Brusselminister heb ik hierin een raadgevende stem. Waarmee ik mijn Brusselse collega’s aanmoedig om, naast de controle op de normen, ook initiatieven te nemen om Nederlandskundige zorg te garanderen. Meer aandacht voor correcte tweetaligheid en de positie van het Nederlands is een absolute prioriteit in Brussel.”
Comments


bottom of page