top of page
Zoeken

Eerste Brusselse OverKophuizen komen in Molenbeek en Schaarbeek

De komende maanden zullen er naast de 5 bestaande maar liefst 25 nieuwe OverKophuizen opstarten. De eerste Brusselse OverkopHuizen zullen worden geopend in Schaarbeek en Molenbeek, dat kondigen Vlaams Minister van Welzijn, Wouter Beke samen met Minister van Brussel, Benjamin Dalle vandaag aan. Met de OverKophuizen wordt een preventief antwoord geboden voor het mentale welzijn van jongeren.



Een OverKophuis is een plek waar jongeren en jongvolwassenen in een fijne, ontspannende sfeer kunnen vertoeven, waardoor problemen sneller bespreekbaar worden en wanneer nodig kan worden ingezet op laagdrempelige ondersteuning en hulp voor jongeren die daar nood aan hebben. In een OverKophuis kunnen jongeren gewoon binnenstappen om samen activiteiten te doen, maar ze vinden er ook een luisterend oor en professionele therapeutische hulp. Vlaanderen moedigt actoren in geestelijke gezondheidszorg en brede jeugdhulp aan om van deze vindplaatsen ook hun werkplaatsen te maken.


OverKop werd opgericht door Rode Neuzen Dag en wil inspelen op sociaal en mentaal welzijn van jongeren. Eind vorig jaar besliste de Vlaamse Regering dat OverKop verankerd en uitgebreid moest worden.


‘De nood om te luisteren naar jongeren en in te zetten op hun mentaal welbevinden is ontzettend nodig,’ benadrukt Vlaams Minister van Welzijn Wouter Beke. ‘Jongeren groeien op in een steeds complexere samenleving en hebben het gevoel dat ze vaak onder druk staan. De impact van de coronamaatregelen voor jongeren heeft dat bovendien nog extra scherp gesteld. Daarom wilden we op relatief korte termijn een antwoord bieden op de noden van jongeren.’


Minister Beke is heel tevreden dat heel wat partners uit onder meer het jeugdwerk, de jeugdhulp, de geestelijke gezondheid of het onderwijs elkaar de hand reiken om OverKop voor zoveel mogelijk jongeren toegankelijk te maken.


‘Het enthousiasme bij alle partners om een OverKopwerking op te starten is bijzonder groot. We zijn ook erg blij dat we de band tussen het jeugdwerk en de jeugdhulp overal in Vlaanderen versterkt zien. En onder meer dankzij een sterk engagement van de lokale besturen slagen we erin om in meer dan de helft van de 16 werkingsgebieden meer dan één OverKophuis op te starten. Zo klokken we nu af op 30 OverKophuizen die al in 2021 starten. In 2022 en 2023 komen er nog 3 OverKophuizen bij.’


Benjamin Dalle, Vlaams minister van Jeugd en Brussel, wijst op het belang van dit project: “Het mentale welzijn van onze kinderen en jongeren moet meer aandacht krijgt in onze samenleving. Zeker in een grootstad zoals Brussel is het voor jongeren vaak niet eenvoudig om een veilige en vertrouwde plaats te vinden waar ze terecht kunnen met hun zorgen. Nochtans is de nood hoog. Ik ben dan ook bijzonder tevreden dat we met deze steun ook OverKophuizen naar Brussel kunnen brengen. Dit is een absolute meerwaarde voor de Brusselse jongeren.”


Kleine of grote zorgen


De OverKophuizen zullen opgericht worden onder de vleugels van het Agentschap Opgroeien. ‘Het is cruciaal dat we kinderen en jongeren het gevoel geven dat ze er mogen zijn, dat ze meetellen,’ zegt Administrateur-Generaal Katrien Verhegge. ‘Niet alleen wanneer het goed gaat, maar ook wanneer jongeren signalen geven dat ze het moeilijk hebben. In een OverKophuis vinden jongeren een veilige plek, waar ze zichzelf kunnen zijn met al hun krachten en kwetsbaarheden. Vertrekkend vanuit een ontmoetingsplek, kunnen jongeren bij OverKop ook terecht voor een babbel of ondersteuning rond kleine of grote zorgen. We zetten de jongere aan het stuur en zorgen dat alle taboes doorbroken kunnen worden.’


Intense samenwerking


Over Vlaanderen en Brussel zullen 16 regionale OverKop-werkingen worden uitgebouwd die elk een subsidie van € 100.000 per jaar ontvangen de komende drie jaar. Verschillende werkingen hebben ervoor gekozen om met steun van de deelnemende partners en de betrokken lokale besturen meerdere antennes uit te bouwen, waardoor er voor de jongeren op korte termijn 30 OverKophuizen toegankelijk zullen zijn.


In Brussel komen er twee OverKophuizen: in Schaarbeek en Molenbeek. D’Broej VZW is initiatiefnemer van de Brusselse OverKophuizen. Met hun jarenlange expertise in het Brusselse jeugdwerk kiest Vlaanderen voor een vertrouwde partner. In Molenbeek zal het OverKophuis gevestigd worden in Molenbeek Centrum West, en in Schaarbeek in Ratatouille.


OverKop nestelt zich op een uniek kruispunt tussen onderwijs, jeugdwerk, geestelijke gezondheidszorg, jeugdhulp, welzijnswerk en de lokale besturen. Daarmee wordt er afgestapt van het hokjesdenken en kiezen we resoluut voor een intersectorale aanpak. De mix aan expertise wordt gebundeld in een krachtig OverKopnetwerk waar jongeren centraal staan. Vanuit elk OverKophuis wordt er intensief samengewerkt en kunnen partners hun engagement zelf bepalen. Zo willen we het taboe rond psychische problemen bij jongeren verder doorbreken en vanuit een warme zorg bijschakelen naar intensievere hulp als jongeren zelf aangeven dat ze dat nodig hebben.


Locaties OverKop-huizen: Aalst, Antwerpen, Antwerpen, Beringen, Genk, Gent, Halle, Hasselt, Herentals, Ieper, Kalmthout, Kortrijk, Lier, Lommel, Mechelen, Menen, Molenbeek, Mortsel, Oostende, Peer, Pelt, Poperinge, Schaarbeek, Sint-Niklaas, Sint-Truiden, Tienen, Vilvoorde, Wetteren, Willebroek, Zandhoven

bottom of page