top of page
Zoeken

Elk kind heeft recht op een onschuldige jeugd

Bijgewerkt op: 14 nov. 2019


“We moeten nog bewuster omspringen met sociale media en het gebruik van digitale kanalen bij jeugdorganisaties. Elk kind heeft recht op een onschuldige jeugd, maar in een steeds meer digitale wereld zijn er nieuwe gevaren en uitdagingen,” zo reageert Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media, Benjamin Dalle, op de Pano reportage van VRT. De minister gaat overleggen met jeugdverenigingen om de privacy beter te garanderen.


Uit een Pano reportage, die vanavond uitgezonden wordt op VRT, blijkt dat foto’s van tientallen jeugdbewegingen en sportclubs het doelwit zijn van pedoseksuelen. De foto’s circuleren op diverse fora of worden overmatig bekeken of gedeeld door onbekenden.

Vlaams minister van Jeugd, Benjamin Dalle, reageert ontzet op de reportage en wil samen met de jeugdsector op zoek naar oplossingen: “We moeten onze jongeren een zorgeloze jeugd garanderen. Geen enkele ouder wil dat foto’s van zijn of haar kinderen in verkeerde handen vallen. De nieuwe technologie en sociale media zet ons voor nieuwe uitdagingen. Veelal worden foto’s met de beste bedoelingen gedeeld, helaas maken sommigen daar misbruik van.”


In het verleden werden onder meer via het kenniscentrum mediawijsheid acties opgezet om jeugdorganisaties concrete tips te geven om beter om te springen met online privacy. Daarnaast is ook de Vlaamse Jeugdraad en De Ambrassade erg betrokken en geëngageerd. “Die acties moeten we versterken. Het Vlaamse regeerakkoord voorziet dat we op tal van domeinen, waaronder privacy , jongeren nog meer mediawijs moeten maken.”


Regels hieromtrent wil de minister echter niet opleggen “Laat ons inzetten op het nog beter informeren en sensibiliseren van leiding en organisaties. Extra regeltjes zullen hierin niet helpen. Het begint daarenboven ook vaak bij onszelf: met goeie privacy instellingen kunnen veel problemen al voorkomen worden,” aldus nog Dalle.


留言


bottom of page