top of page
Zoeken

Er komt een openluchtzwembad in Brussel!

Wacht jij ook al lang op een kans om tijdens een hete zomerdag in Brussel in het water te kunnen plonsen? Zou jij met mooi weer graag je zwemkleren pakken om met vrienden de dag in het water te verpozen? Zoek jij ook een veilige plaats om met je familie in openlucht te zwemmen zonder uren onderweg te zijn? Dat kan, deze zomer is er FLOW! Het eerste openluchtzwembad in Brussel in 40 jaar. "Hier hebben vele Brusselaars lang naar uitgekeken", aldus Vlaams minister van Brussel, Benjamin Dalle.De nood aan openluchtzwembaden is groot. De afgelopen hete zomers in combinatie met de coronapandemie die mensen in hun eigen thuisstad hield, benadrukten de behoefte aan openbare zwemplekken. Brussel is een van de weinige Europese steden die geen mogelijkheden biedt tot openluchtzwemmen. POOL IS COOL wil daar verandering in brengen en lanceert samen met Vlaamse en Brusselse partners het eerste openluchtzwembad in Brussel in 40 jaar: FLOW.


FLOW is een tijdelijk openluchtzwembad aan het kanaal in Anderlecht. Het meet 17 meter op 7 meter. Een zwembad van deze grootte biedt de mogelijkheid om echt te zwemmen. Tegelijkertijd zal het water voldoende ondiep zijn om ook voor jongeren en kinderen een veilige waterbeleving te garanderen. Er zijn kleedkamers, douches en alles wat bij een buitenzwembad hoort. Op de zonnedekken kan men zich opwarmen na het zwemmen en genieten van de sfeer rond het zwembad.


FLOW heeft een capaciteit van ongeveer 200 zwemmers per dag, afhankelijk van de geldende Covid-maatregelen. In de namiddagen is het zwembad gratis toegankelijk voor iedereen. Bezoekers kunnen tot 3 dagen op voorhand een tijdslot reserveren aan het zwembad of via www.flow.brussels. Vooraf reserveren is noodzakelijk om alle zwemmers een aangename en veilige ervaring te garanderen.


Vlaams minister van Brussel, Benjamin Dalle, voorziet voor de realisatie van het openluchtzwembad een bedrag van 140.000 euro. "Ik ben ervan overtuigd dat veel Brusselaars hier lang naar hebben uitgekeken", aldus Dalle. "Het is een absolute meerwaarde voor de stad, het brengt ons dichter bij elkaar en geeft perspectief op een mooie en hopelijk meer zorgeloze zomer. Ik ben dan ook bijzonder tevreden dat we als Vlaamse Regering hier onze schouders mee onder kunnen zetten."


FLOW moet een prototype worden voor de zwemplaatsen van de toekomst, en bewijzen dat buitenzwemmen noodzakelijk en mogelijk is in Brussel.


Een breed gedragen project


POOL IS COOL sloeg de handen in elkaar met Decoratelier, Art2Work, FIX, Ecoworks en Speculoos + Variable om het eerste openbare openluchtzwembad in Brussel te ontwikkelen, te bouwen en uit te baten. Elk van de partners staat in voor een specifiek aspect van FLOW: ontwerp, identiteit en constructie, beheer, technische infrastructuur en communicatie, gecoördineerd door POOL IS COOL. Bijkomende culturele programma's rond het zwembad worden georganiseerd door Kunstenfestivaldesarts, Zinnema en Cinema Galeries.


FLOW wordt mede mogelijk gemaakt door de Vlaamse Overheid, Vlaamse Gemeenschapscommissie, de Brusselse Regering, Leefmilieu Brussel, Brussel Mobiliteit, urban.brussels, de Haven van Brussel, de Gemeente Anderlecht en verschillende genereuze sponsors.


“FLOW werd gebouwd door vele handen. Om dit mogelijk te maken gingen we voor een modulair ontwerp. In Decoratelier (Molenbeek) vervaardigde een grote groep jongeren uit de buurt wekenlang samen de onderdelen. Daardoor is FLOW meer dan een zwembad. Tijdens en na het bouwen ontstonden gesprekken over publieke ruimte, privacy, politiegeweld en exclusie. Vorig jaar nog werden deze jongeren aan de Belgische kust geweerd, dit jaar bouwen ze zelf een radicaal inclusieve zwemplek. Een waterlichaam waarin en waarrond we misschien weer kunnen samenkomen.”

Jozef Wouters, Decoratelier


“ART2WORK springt enthousiast mee in het FLOW-bad. Naast zomers zwemplezier worden er vele kansen geboden aan jongeren uit de kanaalwijken. Een fijne ervaring verhoogt hun kansen op de arbeidsmarkt. In juni leveren we technische steun voor de bouw van de infrastructuur. In juli en augustus staan een twintigtal studenten in voor het dagelijks beheer van het zwembad. Deze jongeren zijn verbonden aan verschillende lokale jeugdwerkingen: Buurthuis Heyvaert - MOVE, Peterbos - D’Broej, Preventiedienst Anderlecht. De jongeren maken “hun” zwembad voor alle Brusselaars.”

Wim Embrechts, ART2WORK


“FIX is blij om met haar ploegen een bijdrage te kunnen leveren aan FLOW. Onze FIX’ers zijn Brusselaars die de handen uit de mouwen steken om van hun stad een betere plek te maken. Dat doen we met renovatiewerken in publieke voorzieningen, verspreid over heel Brussel. Een openluchtzwembad brengt Brusselaars dichter bij elkaar en ook de FIX’ers zullen hier volop van kunnen mee genieten. Bovendien zullen de FIX’ers bij dit proces veel nieuwe technieken leren die een grote meerwaarde zijn bij hun latere zoektocht naar werk.”

FIX Brussels


“We willen deze wijk op de kaart zetten en buurtbewoners en Brusselaars uit de ruimere omgeving de kans geven er te ontspannen, samen te komen, te spelen en vakantie te beleven. Tijdens de warme zomerdagen haalt een verfrissende duik je even weg uit de dagelijkse realiteit. Op de site komt deze zomer meer dan alleen zwempret aan bod. Het wordt dé hotspot in onze stad voor een écht Staycation-gevoel. Vanuit de VGC gaat 100.000 euro naar het project en 10.000 euro vanuit urban.brussels.”

Pascal Smet, Brussels Staatssecretaris en lid van het College van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC)


“Ik ben verheugd met de komst van een tijdelijk openluchtzwembad naast de vele andere evenementen die de hele zomer in Brussel zullen plaatsvinden en die ons Gewest na een maandenlange lockdown weer tot leven zullen brengen. Dit project ligt mij des te nauwer aan het hart, omdat het vorm zal krijgen in een sociaal zeer verscheiden wijk die momenteel een heuse gedaanteverandering ondergaat. Ik hoop dat zowel de Brusselaars als de toeristen dankzij het FLOW-project een hele zomer lang aan de rand van het kanaal verfrissing zullen kunnen vinden!”

Rudi Vervoort, Minister-president van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering


“Ik ben blij dat de Brusselaars in de zomer een duik kunnen nemen in een openluchtzwembad, zich kunnen ontspannen en afkoelen. Water speelt een essentiële rol in de stad, als klimaatregelaar, als plaats om te wandelen en je batterijen op te laden, maar ook als recreatieve infrastructuur. Daarom werk ik samen met de Brusselse regering aan de aanleg van een permanente openluchtzwemzone in Brussel. Dit Pool is Cool project is een goede stap in die richting.”

Alain Maron, Brussels Minister van Klimaattransitie, Leefmilieu, Energie en Participatieve Democratie


“Al lang snakt Brussel opnieuw naar een openluchtzwembad! Terwijl de plannen om daar effectief werk van te maken, op de tekentafels liggen, juichen we het initiatief van Pool is cool toe en hebben we het mee ondersteund vanuit de subsidielijn imago van de Brusselse regering. Dit door tal van partners mee gedragen project toont aan hoe Brusselaars bereid zijn mee te werken aan een betere stad.”

Sven Gatz, Brusselse minister van Financiën en Begroting, bevoegd voor het Imago van Brussel


“De lockdowns tijdens deze pandemie en de hittegolven van vorige zomers hebben ons duidelijk gemaakt hoe groot de nood is aan extra publieke ruimte in Brussel waar mensen zich kunnen ontspannen en verfrissen. Samen met de invoering van een nieuw circulatieplan om de wijk rustiger te maken zal dit project ervoor zorgen dat klein en groot kunnen genieten van een nieuwe, rustige plek tijdens de zomervakantie.”

Elke Van den Brandt, Brusselse Minister voor Mobiliteit


“Tijdens de COVID-crisis is nog meer dan ooit duidelijk geworden dat onze inwoners nood hebben aan ontspanning en buitenactiviteiten dichtbij huis. In de Biestebroeck wijk hebben we veel open ruimte om dergelijke initiatieven te verwelkomen en initiatiefnemers als Pool is Cool zien het potentieel in een wijk in ontwikkeling. Om hier een mooie zomer uit te bouwen, werken verschillende diensten samen om een autovrije zone te realiseren rond jeugd-, cultuur- en sportactiviteiten en is er overleg en afstemming met politie en preventie. We leggen hiermee de basis voor een nieuwe, dynamische ontwikkeling van de wijk en bij uitbreiding de hele gemeente. In de komende weken meer nieuws over wat je nog allemaal kan verwachten deze zomer!”

Fabrice Cumps, burgemeester van Anderlecht
Comments


bottom of page