top of page
Zoeken

Inburgering blijft gratis in Brussel

Bijgewerkt op: 14 nov. 2019

Terwijl nieuwkomers in Vlaanderen voortaan 360 euro moeten betalen voor hun inburgeringstraject, blijft het parcours gratis in Brussel, verneemt onze redactie. De Vlaamse regering wil zo vermijden dat nieuwkomers massaal voor het gratis Franstalige traject kiezen.Het was één van de opvallende maatregelen in het Vlaamse regeerakkoord: Nieuwkomers moeten voortaan ook betalen voor hun verplichte inburgeringscursus. Voor de twee cursussen betalen ze twee keer 90 euro, een keer bij aanvang en nog eens voor het examen. Samen goed voor 360 euro. Met de maatregel wil de nieuwe regering het signaal geven dat nieuwkomers niet zomaar alles in de schoot geworpen krijgen in Vlaanderen.
In Brussel dreigde echter een praktisch probleem bij een betalende inburgering. Nieuwkomers kunnen hier immers kiezen tussen het Nederlandstalige en het Franstalige inburgeringstraject. Beide zijn vandaag gratis. Als de Nederlandstalige inburgering plots betalend wordt, zouden nieuwkomers wel eens massaal voor het Franstalige traject kunnen kiezen, vreest de Vlaamse regering.


We moeten absoluut vermijden dat we extra drempels opwerpen om te kiezen voor een Nederlandstalig inburgeringstraject

Om dat te vermijden besliste de regering om de inburgering voor inwoners van het Brussels gewest gratis te houden. Dat zegt Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle (CD&V) in een gesprek met onze redactie. "We moeten absoluut vermijden dat we extra drempels opwerpen om te kiezen voor een Nederlandstalig inburgeringstraject," legt Dalle uit. "De positie van het Nederlands in de hoofdstad zou hiermee onder druk komen. Goed Nederlands beheersen is een absolute troef voor nieuwkomers in onze hoofdstad. Vaak is het een direct ticket naar een kwaliteitsvolle en duurzame job in Brussel of Vlaanderen."


(bron: Bruzz)
Opmerkingen


bottom of page