top of page
Zoeken

Intensievere samenwerking Huis van het Nederlands en Brusselse gemeenten groot succes

Bijgewerkt op: 14 nov. 2019

Sinds dit jaar heeft het Huis van het Nederlands intensieve samenwerkingstrajecten met Brusselse gemeenten. De nieuwe trajecten moeten ervoor zorgen dat de medewerkers van de gemeenten beter het Nederlands beheersen en zo de Nederlandstalige bewoners beter en sneller kunnen helpen. De trajecten zijn een groot succes: acht gemeenten reageerden meteen op de oproep. Met drie gemeenten wordt dit jaar al een traject opgezet. Voor de overige gemeenten wordt er volgend jaar samengewerkt. Dat blijkt uit een actuele vraag van Karl Vanlouwe aan Vlaams minister Benjamin Dalle in het Vlaams Parlement.

Het Huis van het Nederlands helpt Brusselaars en Brusselse instellingen en organisaties met hun vragen over Nederlands voor volwassenen. Zo komen er elk jaar meer dan 18 000 Brusselaars over de vloer op zoek naar informatie over Nederlands leren en oefenen in Brussel, zich in te schrijven voor een les of om een attest te behalen.

Begin dit jaar lanceerde het Huis van het Nederlands, in samenwerking met de Vlaamse Gemeenschapscommissie, een oproep aan de Brusselse gemeenten om specifieke trajecten op te zetten. Met de trajecten wil het Huis van het Nederlands de Brusselse gemeenten helpen om hun medewerkers het Nederlands beter aan te leren. In een eerste stap wordt er een taalanalyse opgemaakt, waarbij er specifiek wordt onderzocht wat de noden zijn van de verschillende medewerkers. Vervolgens wordt er een operationeel taalbeleidsplan opgemaakt en worden de medewerkers naar de juiste taallessen en opleidingen doorverwezen.


Er is bij de Brusselse gemeenten veel interesse in de trajecten. Met drie Brusselse gemeenten wordt er vandaag al samengewerkt: Brussel, Elsene en Sint-Agatha-Berchem. Met 5 andere gemeenten wordt er volgend jaar een project opgestart: Anderlecht, Etterbeek, Schaarbeek, Sint-Pieters-Woluwe en Vorst. Met Jette werd er in het verleden al een traject opgestart.


Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media, Benjamin Dalle, wil de trajecten in de toekomst ook verder uitrollen over het hele Brusselse gewest. “Vlaamse Brusselaars moeten in het Nederlands terecht kunnen bij de gemeente,” aldus Dalle “Dat lijkt misschien evident, in de praktijk is het helaas nog vaak niet het geval. De grote interesse in de trajecten van het Huis van het Nederlands tonen aan dat er weldegelijk een grote vraag is naar dit soort van initiatieven. Tijdens de volgende legislatuur willen we de positie van het Nederlands versterken in Brussel: meer en meer Brusselaars vinden de weg naar het Nederlandstalig onderwijs en opleidingen. Het is vaak het beste ticket richting een job. Ik zal dan ook intensief samenwerken met mijn collega’s in de Brusselse regering om hier een succes van te maken.”

Comments


bottom of page