top of page
Zoeken

Jongeren gemeenschapsinstelling Wingene maken kennis met virtuele realiteit

Vlaams minister van Jeugd en Media, Benjamin Dalle, bracht vandaag een bezoek aan Gemeenschapsinstelling De Zande in Wingene. De jongeren, jongens tussen 14 en 20 jaar, maakten vorig jaar kennis met virtuele realiteit en werkten intussen op verschillende plekken in de jeugdinstelling VR-projecten uit. “Fantastisch om te zien hoe de jongeren met virtuele realiteit aan de slag gaan en hun creativiteit en enthousiasme de vrije loop kunnen laten gaan”, aldus Dalle. Kenniscentrum Mediawijs pikte het project op en plaatste het in de kijker.In maart 2020 kregen enkele jongeren van GI De Zande in Wingene de kans om kennis te maken met de mogelijkheden van virtuele realiteit. De jongeren maakten hun eigen rapteksten en namen een videoclip op binnen de instelling. Samen met Nerdlab, een Gentse organisatie gespecialiseerd in digitale media en VR, herwerkten de jongeren de clip met special effects. “Dat werd een groot succes”, aldus Bart Van de Geuchte van GI De Zande. “De jongeren leerden op korte tijd heel veel bij en kregen de knowhow goed onder de knie.”


“Door mee te werken aan het project van Nerdlab heb ik in deze gesloten omgeving toch een gevoel van vrijheid ervaren. Als ik de bril op mijn hoofd zette, kon ik even uit de dagelijkse realiteit stappen.”

GI De Zande besloot om het project verder te zetten en kocht een computer met een krachtige processor, 2 VR-brillen en een 360-camera. Vandaag zijn er verschillende VR-projecten lopende op de campus Wingene. “Heel wat van onze jongens zijn boven de 18 en daarom zouden we het materiaal nu graag inzetten om de jongeren de kans te geven om virtuele autorijlessen te ervaren”, aldus Bart Van de Geuchte. “Dat zou een grote meerwaarde betekenen voor onze jongeren en voor hun toekomst. Daarnaast willen we de jongeren met behulp van VR kennis laten maken met beroepen buiten de muren van de instelling en is Nerdlab samen met hen enkele workshops aan het uitwerken om VR ook in hun vrijetijdsaanbod verder in te zetten.”

Vlaams minister van Jeugd en Media, Benjamin Dalle, bracht de jongeren vandaag een bezoek om hun VR-projecten uit te testen. “Ik ben echt onder de indruk”, aldus minister Dalle. “Ik heb met veel interesse kennis gemaakt met de innovatieve aanpak binnen de gemeenschapsinstelling. Hier verblijven jongeren die op jonge leeftijd in een gesloten opvang terecht komen omwille van een (vermoeden van) delict of een vastgelopen hulpverleningstraject. Het leven van deze jonge mensen stopt niet binnen de muren van een gemeenschapsinstelling. Het is dan ook cruciaal dat we met hen op pad gaan zodat ze hun eigen talenten ontdekken en hun toekomst in eigen handen kunnen nemen. Daar zijn ze hier in GI De Zande fantastisch in geslaagd.”


Het VR-project werd gefinancierd met Europese middelen via het European Solidarity Corps. GI De Zande ontving 16.000 euro aan subsidies waardoor de hulp van Nerdlab, een jeugdorganisatie gesubsidieerd door het kabinet van minister Dalle, kon worden ingeroepen. Kenniscentrum Mediawijs pikte het project op en plaatste het in de kijker aan de hand van een leuke video.


Comments


bottom of page