top of page
Zoeken

Klas 5B van de Vrije Basisschool De Leeuwuit Zedelgem is de Meest mediawijze klas van Vlaanderen!

Voor de derde keer op rij wint een klas uit West-Vlaanderen de hoofdprijs van ‘De Schaal van M’. Mediawijs en Ketnet daagden leerlingen uit het vijfde en zesde leerjaar uit om te laten zien hoe mediawijs ze zijn. Klas 5B van de Vrije Basisschool De Leeuw uit Zedelgem is verkozen tot de Meest Mediawijze Klas van 2020 in Vlaanderen. Het team van Mediawijs bracht hen deze voormiddag het goede nieuws.De klas uit West-Vlaanderen wist de jury te overtuigen met hun inzending voor de Week Challenge. Ze kregen de opdracht om een mediawijze vlog te maken over hoe je veilig surft online. De klas maakte een vlog met leuke challenges om bewust te surfen en wint een bezoek aan de set van de nieuwe Ketnet-reeks 'Meisjes'.


Benjamin Dalle: "Kinderen hebben op steeds jongere leeftijd een gsm en zijn al vroeg actief op sociale media. Het is belangrijk hen van meet af aan mee te trekken in het verhaal van mediawijsheid: online privacy, haatspraak, cyberpesten, fake news, noem maar op. Met 'De Schaal van M' leren ze op een creatieve en speelse manier verstandig daarmee omgaan."


Vaak al een eigen smartphone, maar nog werk aan kritische vaardigheden


83% van de 10- tot 12-jarigen heeft al een eigen smartphone (bron: Apestaartjaren 2020). Ze zijn razendsnel mee met de nieuwste trends en vinden bijna moeiteloos hun weg in nieuwe apps, maar ontbreken vaak nog de kritische vaardigheden om er ‘mediawijs’ mee om te gaan. Zo weten ze niet altijd goed wat een veilig wachtwoord is, hoe influencers hen beïnvloeden en wat 'digitale voetafdruk' betekent. Leerkrachten en ouders spelen hierbij een belangrijke rol maar vaak weten ze niet goed waar te beginnen. De Schaal van M helpt hierbij.


De Schaal van M


De Schaal van M biedt als online mediawijsheidsspel een leuke en laagdrempelige manier voor leerkrachten om hiermee aan de slag te gaan.


Juf deelnemende klas: “Mijn leerlingen kennen veel meer van sociale media dan ikzelf. Dit is een mooie aanzet om rond mediawijsheid aan de slag te gaan in de klas zonder er zelf specialist in te moeten zijn.”


De Schaal van M is een online spel van Mediawijs en Ketnet dat 10-12 jarigen uitdaagt om te laten zien hoe mediawijs ze zijn. Meer dan 1 600 klassen en 30 000 leerlingen namen de voorbije week deel aan deze vierde editie en dongen mee naar de titel van ‘Meest Mediawijze klas van Vlaanderen’.Comments


bottom of page