top of page
Zoeken

MaZui, de vaste stek van Zinneke, krijgt verder vorm

Met enige vertraging (remember Covid) opent het gerenoveerde productiecentrum MaZui van Zinneke vzw de deuren. Tegelijk kondigt Zinneke een tweede renovatiegolf aan, die dit najaar van start gaat. Een mijlpaal die zowel Zinnekes engagement voor cultuur als haar innovatieve benadering van duurzame ontwikkeling in de verf zet.Zinneke, bekend van de tweejaarlijkse Zinneke Parade, had lange tijd geen vaste stek in Brussel en kende een nomadisch bestaan. Na de Anspach-galerijen, de Kazernestraat, het Byrrh-gebouw en de Vilvoordsesteenweg, konden ze in 2013 eindelijk thuiskomen in de Masui-wijk, in de voormalige Drukkerij van de Fiscale Zegels; met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dat het gebouw aankocht.


Dankzij financiële steun van EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) en een projectoproep door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Europa kon de renovatie van het gebouw in 2018 beginnen (2 miljoen euro voor het totale werk, m.n. de ontwikkeling van 4000 m2 grondoppervlak) en dit onder leiding van Ouest architecten en Rotor. 


Sindsdien is MaZui het zenuwcentrum van de Zinneke Parade en staat de plek ook ter beschikking van andere Brusselse kunstenaars en verenigingen. De lokalen huisvesten grote multifunctionele ruimtes, een metaalatelier en 800m² "Stock MatOs". (Een recyclagecentrum dat werd opgericht om kunstenaars te ondersteunen en het hergebruik van materialen te promoten).


© Delphine Mathy

De renovatie van het productiecentrum is een toonbeeld van innovatie en duurzaamheid en is volledig uitgevoerd volgens de principes van de circulaire economie.  Het project won onlangs de prijs 'Coup de coeur du Jury' op de Trophées Bâtiments Circulaires 2023 (Frankrijk).

 

Bij de eerste renovatieronde konden bepaalde investeringen om budgettaire redenen niet meteen worden uitgevoerd.  Eind 2023 kende Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle via het Brusselfonds extra financiële steun toe (ongeveer 250.000 euro) om de toegankelijkheid van de zalen verder te verbeteren en het laatste gebouw van het blok, de Conciergerie, te renoveren.  Dit gebouw moet ‘de denkplek’ van het productiecentrum worden en het open karakter van MaZui nog versterken. Voor de inhoudelijke invulling rekent Zinneke op een 'mini-netwerk' (met onder meer Passa Porta, Zinnema, Transfocollect en RITCS Kunsthogeschool) voor de instroom en selectie van residenten. De focus van deze denkplek ligt op (jonge) makers die zich even moeten kunnen afzonderen om te brainstormen, te schrijven of klein manueel werk te verrichten.Net zoals bij de eerste renovaties wil Zinneke opnieuw de lokale tewerkstelling stimuleren. Een deel van de werken zal worden uitgevoerd door polyvalente medewerkers die Zinneke zelf in dienst neemt, zijnde personen die de Metaalopleiding van Zinneke gevolgd hebben en/of reeds ingeschakeld werden tijdens de EFRO-renovatieperiode. Deze manier van werken zorgt voor een gedeeld eigenaarschap van het gebouw, wat ook het Zinneke-project ten goede komt.

 

De inhuldiging van dit centrum is een belangrijke mijlpaal voor Zinneke en symboliseert niet alleen een architecturale renaissance, maar ook een stap in de richting van een meer inclusieve en duurzame culturele toekomst.


Leen De Spiegelaere, Algemeen Coördinator Zinneke: “Sinds het ontstaan in 2000, zet Zinneke in op verbinding. Met MaZui willen we dit nog versterken en Zinneke nog steviger verankeren in Brussel: niet alleen in de publieke ruimte, maar ook hier - in dit gebouw en in deze wijk, als productiecentrum voor de stad van morgen. Een uitdaging van jewelste die we met graagte omarmen, richting 2030 & beyond.”


Vlaams minister van Brussel, Benjamin Dalle: “Met MaZui heeft Zinneke eindelijk een echte homebase in de stad verworven, een plek die bovendien ongetwijfeld voor een nieuwe, positieve dynamiek in de wijk zal zorgen. Met deze nieuwe renovatie zorgen we ervoor dat nog meer organisaties het hele jaar door terecht kunnen in Atelier MaZui, om er samen te broeden op nieuwe ideeën voor de stad. Organisaties die nauw samenwerken en over de muurtjes heen kijken, brengen een boeiende dynamiek op gang in de stad. Met dit mooie project draagt Zinneke daar toe bij.”

留言


bottom of page