top of page
Zoeken

Meer dan 780 activiteiten in Brussel georganiseerd met Vlaamse culturele activiteitenpremie

De Vlaamse Regering kent meer dan 4 miljoen euro steun toe aan Nederlandstalige Brusselse cultuurinstellingen die gebruik maken van de culturele activiteitenpremie, dat blijkt uit een schriftelijke vraag van Vlaams parlementslid Orry Van de Wauwer aan Vlaams Minister-President Jan Jambon. Met de steun zullen tussen 1 september 2020 en 31 augustus 2021 maar liefst 783 activiteiten in de hoofdstad worden georganiseerd.De culturele activiteitenpremie is een forfaitaire subsidie die tussen 1 september 2020 tot 31 augustus 2021 gebruikt kan worden voor de organisatie of uitvoering van een culturele activiteit, of voor de terbeschikkingstelling van infrastructuur voor een culturele activiteit. Door de coronacrisis ligt het culturele leven gedurende een ruime tijd stil. Om de cultuursector een boost te geven en mensen opnieuw te laten proeven van het mooi culturele aanbod, werd de culturele activiteitenpremie gelanceerd. Het kan hierbij gaan om een activiteiten gericht op presentatie, (talent)ontwikkeling, vormingsactiviteiten of (participatie)projecten. Voorbeelden hiervan zijn een optreden, workshop, expositie, lezing of een socio-culturele activiteit.


Daarnaast worden ook alternatieve presentatievormen ondersteund. Denk aan live streaming, een poëzietelefoon, een balkonserenade, virtuele workshops of tentoonstellingen, whatsapptheater, een in-game metalfestival, … De premie kan een extra impuls zijn om te innoveren en die vormen verder uit te diepen zodat mensen in deze moeilijke tijd van cultuur kunnen blijven proeven. De premie kan ook gebruikt worden om de niet-recupereerbare kosten voor een reeds geplande activiteit, die geannuleerd worden, te dekken.


In totaal wordt er 35 miljoen euro uitgetrokken voor de culturele activiteitenpremie. Dit bedrag wordt verdeeld onder meer dan 7000 aanvragers. Uit een schriftelijke vraag van Vlaams Parlementslid Orry van de Wauwer (CD&V) blijkt dat 4.258.000 euro (of 12,16% van het budget) naar Brusselse cultuurinstellingen gaat.


“Onze cultuursector wordt helaas bijzonder hard getroffen door de coronamaatregelen,” aldus Vlaams Minister-President Jan Jambon. “Met de culturele activiteitenpremie willen we de sterke culturele sector in Vlaanderen én Brussel ondersteunen om er zo voor te zorgen dat de culturele motor blijft draaien. Door het opzetten van alternatieve activiteiten kan het publiek toch nog genieten van cultuur in deze moeilijke periode.”


Vlaams minister van Brussel, Benjamin Dalle, is tevreden met de forse investering in Brussel. “Het is duidelijk dat ook op cultureel vlak Vlaanderen sterke bruggen bouwt met Brussel. In de hoofdstad hebben we bijzonder sterke artiesten en organisaties die op dit moment het erg lastig hebben. Deze premie geeft ook de Brusselaars de mogelijkheid om toch te blijven genieten van een, zij het anders georganiseerd, cultureel aanbod.”

Comments


bottom of page