top of page
Zoeken

Meer dan 800.000 vrijwilligers in Vlaanderen en Brussel!

Met meer dan 800.000 zetten jullie zich dagelijks, wekelijks of maandelijks in voor organisaties, vzw's, werkingen, ... in Vlaanderen en Brussel. En dat is fantastisch. Tijdens de Week van de Vrijwilliger mogen we die duizenden mensen wel eens extra in de bloemetjes zetten. Wij spraken twee vrijwilligers over waarom ze het doen, wat er belangrijk aan is en vooral wat het vrijwilligerswerk zo leuk maakt.


Naomi Izabela


Ik ben Naomi Izabela, ik ben 16 jaar en woon in Antwerpen.


Ik haal heel veel vreugde uit het doen van vrijwilligerswerk. Samen aan de slag gaan met gemotiveerde jongeren en werken aan dezelfde visie is persoonlijk heel erg motiverend voor mij. Zo ben ik vrijwilliger bij Plan International en bij de Jeugdraad in Antwerpen. Je kunt er je mening geven of steun zoeken voor je idee. De jeugdraad heeft me met open armen ontvangen, dat was een zalig gevoel. Ik vind het echt heel tof om mijn mening en ideeën te mogen én kunnen geven. Daarom moedig ik veel jongeren aan om zeker eens deel te nemen of lid worden.


Mijn visie als vrijwilliger is: mensen helpen en organisaties ondersteunen. Ik moedig jong en oud aan om het zeker ook eens te proberen. Als vrijwilliger ben je zelf de verandering die je in de wereld wil zien. Samen met een handvol vrienden, familie en organisaties kan je initiatieven opzetten die het verschil kunnen maken. Dat geeft enorm veel vrijheid: met een beetje verbeelding kan je algauw mateloze dingen verwezenlijken!


Jan Otten


Ik ben Jan Otten, ik woon in Brussel en voor mij is vrijwilliger zijn ingaan op wat de meesten onder ons ergens voelen kriebelen. Ik heb het idee dat bijna ieder van ons wat wil doen voor een ander.


Je bent er mee opgegroeid of je kiest er heel bewust voor. Ik heb het gevoel dat het bij mij organisch gegroeid is. De jeugdbeweging, in mijn geval de Chiro, was een meer behoorlijke start. Achteraf wordt je gevraagd om in de cultuurraad te zetelen en voor je het weet ben je voorzitter met allemaal verschillende verantwoordelijkheden.


Een flink stuk later, op het einde van mijn professionele loopbaan, zocht men nog iemand om voorzitter te worden van een nieuw Lokaal Dienstencentrum in Ukkel. Dat was voor mij een hele stap. Het LDC Lotus leiden vergt wel wat engagement. Je bent verantwoordelijk voor drie supergemotiveerde halftijdse werknemers met wie je een klein centrum naar een bredere ruime werking wil begeleiden. Maar je krijgt er veel terug voor terug.


Je ziet mensen langskomen die het niet zo ruim hebben of een eenzaam bestaan leiden en je bedanken voor een deugddoende maaltijd, een bingonamiddag of een toffe wandeling. Op dat moment is alles duidelijk en zinvol en weet je dat je iets betekent.


Vrijwilligerswerk, dat doe je niet alleen. Heel de werking berust op een samengaan van allemaal mensen met het hart op de juiste plaats en die er gewoon voor gaan. Niet voor het geld maar voor het welbevinden van anderen. Dat begint bij de leden van de raad van bestuur tot Daniel die de wandelingen organiseert en Marika en Patrick die bij de maaltijden bijspringen. Vrijwilligers geven een organisatie een echte onvervalste ziel en zoiets is gewoonweg onbetaalbaar!
Comments


bottom of page