top of page
Zoeken

Minister Dalle bezoekt plukboerderij in Brussel

Vlaams minister van Brussel, Benjamin Dalle, bezocht vandaag zelfplukboerderij CourJette in Jette bij Brussel. De 250 leden mogen diverse soorten fruit en groenten zelf plukken op de 1,5 hectare grote boerderij. Minister Dalle is onder de indruk: "Kiezen voor een korte keten zonder tussenpersonen of vervoer: dat is niet alleen ecologisch en eerlijker, het brengt ook mensen met elkaar in contact door samen groenten te plukken." Minister Dalle steunt CourJette met een investeringssubsidie van bijna 95.000 euro aan vzw Atelier Groot Eiland voor het inrichten van de terreinen van het stadslandbouwproject.Met CourJette, een zelfplukboerderij van Groot Eiland in de Schapenstraat in Jette, zetten boeren Tom en Tine sterk in op sociale tewerkstelling en gemeenschapsvorming in de buurt. Ze verkiezen duurzaamheid en werken volgens het CSA-model.


CSA staat voor Community Supported Agriculture of landbouw gedragen door de gemeenschap. Het is een sociaal-economisch model dat landbouwers en consumenten opnieuw rechtstreeks in contact brengt met elkaar. De gemeenschap ondersteunt de landbouwer door een jaarlijks abonnement te nemen. In ruil hiervoor krijgt elk lid een aandeel van de oogst die gedeeld wordt zoals hij komt, van het één wat meer en van het ander wat minder. CourJette is een pluktuin waar je jouw aandeel zelf komt oogsten. Hierdoor kom je regelmatig in contact met andere leden en de boeren. Het is een plek waar je tot rust kan komen en meer bijleert over wat er op je bord komt.Het veld is zeven dagen op zeven open, van zonsopgang tot zonsondergang. De leden kunnen komen wanneer het hen past. Op het veld vinden ze alle info om zelfstandig te kunnen oogsten.


Vlaams minister van Brussel, Benjamin Dalle: "Dit is een voorbeeld voor zowel Vlaanderen, waar nog veel ruimte is om zulke initiatieven op te starten, maar ook voor het Brussels gewest. Want dit toont dat er ook mooie groene stukken grond in Brussel zijn en je daarvoor dus niet de grens naar Vlaanderen hoeft over te steken. CourJette is een straf project dat een inspiratie kan zijn voor velen. Ecologie, stadslandbouw, armoedebestrijding én werkgelegenheid gaan op hier hand in hand én versterken elkaar."De minister steunt dit project met een investeringssubsidie van 94.817 euro. Hiermee voorziet CourJette ruimte voor materiaal en grondstoffen (denk aan een serre, opslag, een waterput), werken ze aan een circulaire constructie voor leden en bezoekers én externe organisaties (zo zijn er ook een pergola, terras en buitenspeeltuin). Bovendien helpt de investering in het opmaken van het inplantingsplan en het afboorden van het terrein.Comments


bottom of page