top of page
Zoeken

Minister Dalle lanceert ‘Broedplekken in Brussel’

Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle lanceert vandaag het concept van ‘Broedplekken’ in Brussel. Concreet wordt er 2 miljoen euro aan financiële ondersteuning uit het Vlaams relanceplan voorzien voor organisaties uit verschillende sectoren in Brussel die samen willen werken en daarvoor ook fysieke ruimte met elkaar willen delen. Op die manier moeten de krachten nog meer gebundeld worden om de uitdagingen in de hoofdstad aan te pakken. “Brussel heeft schitterende organisaties die echt weten wat leeft in de hoofdstad en hierop inspelen. Via de broedplekken willen we hen helpen om nog beter samen te werken zodat er nieuwe ideeën en concepten kunnen ontstaan.” aldus minister Dalle.


Kent u het Circularium in Anderlecht en Allee du Kaai in Brussel? Het zijn twee van de vele bijzondere projecten waar verschillende organisaties een ruimte met elkaar delen en waar cultuur, buurtleven en jeugd- en welzijnswerkingen met elkaar in contact komen. Dat resulteert in verrassende samenwerkingen en nieuwe projecten die een echte meerwaarde zijn voor Brussel. Jammer genoeg zijn dit soort van projecten slechts tijdelijk. Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle wil met ‘Broedplekken’ er nu voor zorgen dat dit soort van projecten over een permanente infrastructuur kunnen beschikken.


Het concept ‘Broedplaatsen’ komt uit Amsterdam, waar er ondertussen zo’n 60-tal broedplaatsen zijn ontwikkeld. Het zijn ateliers waar (veelal startende) kunstenaars en creatievelingen samen komen om projecten te realiseren. De Brusselse ‘Broedplekken’ gaan nog een stap verder. “Brussel kent zoveel sterke organisaties in het jeugdwerk, onderwijs en de culturele en sociale sector,” aldus minister Dalle. “Dit bijzonder sterke netwerk in Brussel willen we nog meer ondersteunen en ook nog meer met elkaar in contact brengen. Het unieke aan deze projectoproep is het intersectorale karakter: we slopen de muren en willen vragen dat organisaties echt out-of-the box nadenken en nieuwe projecten met elkaar opzetten.”


Dat moeten ze niet alleen doen. ‘Architecture Workroom Brussels’, een culturele denk-en-doe-tank voor innovatie binnen de architectuur, zal de geselecteerde organisaties begeleiden en hen helpen bij het opstellen van een subsidiedossier voor de verbouwing, inrichting of aankoop van materiaal.


De projectoproep wordt breed verspreid binnen het Nederlandstalige Brusselse netwerk. Organisaties kunnen zich tot 18 oktober kandidaat stellen. Uit de inzendingen worden in november verschillende kandidaten geselecteerd. Via een matchmaking event worden organisaties aan elkaar gekoppeld en gaat het traject van start. De definitieve subsidiedossiers voor de investeringsprojecten worden ingediend in april 2022. De projecten kunnen dan vanaf juli volgend jaar uitgevoerd worden.


Minister Dalle kijkt uit naar de projecten en het traject: “Onze organisaties spelen een cruciale rol in de dynamiek van het Brussels Gewest en tegelijkertijd kunnen organisaties veel van elkaar leren. We willen hen dan ook samenbrengen en hun werking verstevigen met infrastructuur waardoor nieuwe samenwerkingen en nieuwe initiatieven kunnen groeien.”


bottom of page