top of page
Zoeken

Minister Dalle traint mee met vrouwenbasketploeg Molenbeek Rebels

Minister van Brussel en Jeugd, Benjamin Dalle, trainde vandaag mee met de Molenbeek Rebels, een sociaal-sportieve jeugdwerking die focust op de persoonlijke ontwikkeling en empowerment van meisjes die opgroeien in kwetsbare situaties, voortbouwend op hun passie voor basketbal. Zo krijgen de meisjes er huiswerkbegeleiding, kunnen ze er opleidingen volgen en kunnen ze mee op vakantiekampen die volledig rond ontplooiing, vorming en vertrouwen draaien.De roots van Molenbeek Rebels liggen bij het integratiecentrum Foyer in Molenbeek. De basketbalclub werd er 10 jaar geleden opgericht als een onderdeel van de sportwerking om maatschappelijk kwetsbare meisjes te activeren en stimuleren tot levenslang sporten. Het oorspronkelijk kleine vrijwilligersproject dat luisterde naar de naam BC Foyer Molenbeek, sloeg aan en kende een explosieve groei van het ledenaantal.


Uiteindelijk zette dat de vrijwilligers van het eerste uur er toe aan om, samen met enkele van de oudere meisjes (15-20 jaar) die waren “meegegroeid” met de club, hun eigen weg te gaan. Een van de beweegredenen om aan het project een andere richting te geven, was de wens om naast het sportieve ook een sociaal-educatief luik uit te bouwen. Een inspraaktraject met alle clubleden rond visie, identiteit en waarden, mondde uit in een nieuwe naam, logo en structuur en legde ook de krijtlijnen vast van de toekomstige werking. Dat alles vormde de basis van de oprichting van de vzw Molenbeek Rebels Basketball in de zomer van 2019."Ons doel is om maatschappelijk kwetsbare meisjes door het proces van het ontdekken en ontplooien van hun eigen talenten te gidsen met opleidingen binnen en buiten het onderwijs en engagementen op sportief vlak en/of in de werking van de club, zodat ze een rugzak vol praktische en mentale vaardigheden kunnen meenemen naar het dagelijkse leven”, zegt Wenke Thewis van Molenbeek Rebels. "Centraal in dat proces staan empowerment, ownership, vorming, zelfkennis, vertrouwen in eigen kunnen en verantwoordelijkheid."


Momenteel telt Molenbeek Rebels 7 competitieploegen en 3 recreatieve ploegen die allemaal minimaal 2 keer per week trainen. De club telt momenteel 147 speelsters en 10 jonge coaches tussen 6 en 19 jaar, zowel meisjes zonder als met een migratieachtergrond (20-tal landen), vluchtelingen (10%) en meisjes met een mentale beperking. Driekwart van de speelsters komt uit een (sociaaleconomisch) kansarm gezin."Het is mooi te zien hoe deze meisjes na zo'n lange periode van binnen zitten en het niet kunnen beoefenen van hun favoriete sport eindelijk weer kunnen trainen", aldus Benjamin Dalle. "Ze doen hier fantastische dingen bij Molenbeek Rebels én ze kunnen ook nog eens goed basketten."Kom alles te weten over de Molenbeek Rebels op https://molenbeekrebels.wixsite.com/molenbeekrebels

Σχόλια


bottom of page