top of page
Zoeken

Muntpunt bouwt volledige verdieping om tot maakplek

Minister Benjamin Dalle opende vandaag officieel De Grid, een nieuwe doe-, leer- en maakplek in Muntpunt, waar bezoekers gratis gebruik van kunnen maken. Om de creatieve plek een prominente plaats te geven, bouwde Muntpunt nagenoeg zijn volledige vijfde verdieping om tot maakplek met een medialab, atelier, co-working space en binnenkort ook een studio. Verschillende tools, hardware, software en freeware worden samengebracht in die ruimtes, open voor iedereen. Het project kwam er dankzij de relancemiddelen van de Vlaamse Overheid.“De coronacrisis heeft aangetoond dat veel burgers nog onvoldoende vertrouwd zijn met de nieuwste technologie, dit initiatief moet bijdragen aan meer e-inclusie. Daarnaast is deze plaats uitermate geschikt om mediavaardigheden verder te ontwikkelen, om Nederlands verder te oefenen en de taalvaardigheid aan te scherpen. Zo helen we opnieuw obstakels weg en kunnen we ervoor zorgen dat iedereen volop kansen krijgt om deel te nemen aan het ruime Nederlandstalige aanbod in onze hoofdstad,” aldus Benjamin Dalle, Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media


Medialab: de plek voor digitale creativiteit


Het medialab moet dé plek worden voor digitale creativiteit. Bezoekers vinden er 8 iMac’s en PC’s, uitgerust met professionele software, zoals Photoshop, Premiere Pro en InDesign. Dat zijn vaak dure programma’s die in het medialab toegankelijk gemaakt worden voor iedereen om vrij te gebruiken, samen of alleen. Muntpunt wil daarmee de digitale kloof verkleinen en creativiteit vergroten.


Atelier: tekenen, schrijven, knippen en plakken


Wie houdt van tekenen, schrijven, knippen en plakken, vindt in De Grid een spiksplinternieuwe plek om zich uit te leven: het atelier. Een grote tekentafel met basismateriaal staat centraal op deze locatie.

Muntpunt organiseert er zelf workshops waarin je samen zines maakt (Zine Club) of samen schrijft (Het Schrijfgezelschap). Maar zet de plek ook met plezier open voor andere makers en organisaties die nog een locatie zoeken waar ze creatieve activiteiten kunnen organiseren.


Co-working space: extra ruimte voor samenwerking


De Grid gaat verder dan enkel tools ter beschikking stellen. Het moet tegelijk een plek worden waar makers elkaar ontmoeten, elkaar vragen kunnen stellen, ideeën uitwisselen of samenwerken. Daarom creëerde Muntpunt bovenop de medialab- en atelierruimte nog een plek waar bezoekers samen projecten kunnen uitwerken: de co-working space. De groepswerkplekken kan iedereen reserveren via Bookaplace.be, net als de computerplekken in het Medialab.


Inspirerende boeken & activiteiten


Uiteraard mochten boeken niet ontbreken. Muntpunt haalde zijn meest inspirerende leesvoer over maken, (digitale) creativiteit en nieuwe media uit de kast, en naar De Grid. Ook in het programma van De Grid ligt de nadruk op inspireren en experimenteren. Zo leer je bijvoorbeeld tijdens de Podcast Academy podcasts maken van A tot Z: drie sessie gaan van storytelling, over het technische aspect tot de communicatie van podcasting. Maar ook one-on-one coachingsessies rond filmproducties of radiomaken staan onder andere op het programma.

Comments


bottom of page