top of page
Zoeken

Nederlandstalig onderwijs in Brussel blaast 200 kaarsjes uit

Het Nederlandstalig onderwijs in Brussel mag dit jaar 200 kaarsjes uitblazen. Dat wordt gevierd met een expo 'Van kabas tot rugzak' door het Archief en Museum voor het Vlaams Leven te Brussel (AMVB). Vlaams minister van Brussel en Jeugd Benjamin Dalle en zijn Brusselse collega Sven Gatz mochten de tentoonstelling vandaag officieel openen in De Markten in Brussel.



Waar er in 1914 in heel Brussel in totaal nog maar zes klassen lager onderwijs in het Nederlands aanboden, is het Nederlandstalig basis- en secundair onderwijs vandaag goed voor meer dan 51.000 leerlingen. Een geweldig succesverhaal, dat gepaard ging met memorabele mijlpalen maar ook hindernissen. Die rijke geschiedenis van het Nederlandstalig onderwijs in Brussel van 1820 tot nu, wordt in de tentoonstelling 'Van kabas tot rugzak' verteld via het verhaal van een familie, doorheen vier tijdsperiodes. Elk van deze periodes heeft een eigen ruimte waarin naast dit verhaal op groot scherm ook originele collectiestukken te ontdekken zijn. Bezoekers kunnen ook zelf aan de slag: rekenen met een telraam, woorden spellen met een leesplankje of schrijven met een griffel en lei tot tablet.


De expo schetst de evolutie tegen de achtergrond van gebeurtenissen en figuren die een belangrijke rol speelden: Hoe zag Brussel er toen uit, wie woonde er en wat deden deze mensen? Vandaag is het voor Nederlandstalige Brusselaars en heel wat anderstaligen evident om je kind naar een Nederlandstalige school sturen. Dat is niet altijd zo geweest. De expo zoomt in op deze evolutie vanuit verschillende invalshoeken.



Vlaams minister van Brussel en Jeugd Benjamin Dalle: “Het Nederlandstalig onderwijs in Brussel is de afgelopen decennia uitgegroeid tot een sterk merk en zit nog steeds in de lift. Vandaag vormt het niet enkel de onderwijsplek voor Nederlandstalige Brusselaars, maar is het een plek waar verschillende culturen en taalgemeenschappen samenkomen. Dit is ook het verhaal van de aantrekkingskracht die Brussel op vele Vlamingen heeft. Ook veel kinderen en jongeren van buiten de gewestgrenzen liepen of lopen school in Brussel.”


Brussels minister Sven Gatz, in het VGC-college verantwoordelijk voor Nederlandstalig onderwijs: “Deze tentoonstelling over de geschiedenis van ons onderwijs in Brussel is bijzonder knap opgezet. De aanpak met het verhaal van een familie die de bezoeker tijdens vier tijdsperiodes volgt, is goed gevonden. Ik heb er alvast van genoten en heel wat opgestoken!”



“Van kabas tot rugzak” richt zich op een breed publiek. Scholen kunnen een klasbezoek aanvragen voor leerlingen vanaf het 4de leerjaar lager onderwijs en het secundair onderwijs. Ter ondersteuning van de klasbezoeken, ontwikkelde het AMVB een educatief lespakket i.s.m. het Onderwijscentrum Brussel van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), dat aansluit bij verschillende vakken en leerdoelen. Aansluitend en in voorbereiding van de tentoonstelling werd het educatief pakket ‘mondelinge geschiedenis’ samengesteld, met getuigenissen die het AMVB verzamelde van leerlingen over de schooltijd van hun ouders en grootouders.



Het AMVB zette deze tentoonstelling op met de financiële steun en in samenwerking met de VGC, de Vlaamse Gemeenschap, de Stad Brussel en de Nationale Loterij.


De expo 'Van kabas tot rugzak' is te zien van 10 november tot 31 december in Gemeenschapscentrum De Markten, Oude Graanmarkt 5, 1000 Brussel, van 9-17u op weekdagen en van 10-17u in het weekend. De toegang is gratis.

bottom of page