top of page
Zoeken

Nieuw synthetisch voetbalveld voor Anderlechtse Sint-Niklaasinstituut

Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle bezocht donderdag het vernieuwde synthetische voetbalveld van het Sint-Niklaasinstituut (SNI) in Anderlecht. Onder meer de jeugdploegen van RSC Anderlecht lokale clubs maken nu al gebruik van dit hypermoderne voetbalterrein. De Vlaamse regering investeerde 189.000 euro in dit project.Het kunstgrasveld op de schoolcampus van het SNI ligt er al sinds 2008, maar was dringend aan vernieuwing toe. Een eerste opfrisbeurt in 2021 bleek onvoldoende. De toplaag van het kunstgrasveld moest vervangen worden, en ook de verlichting moest aangepast worden. De lichtinstallatie voldeed immers niet meer aan de huidige verlichtingsnormen, waardoor het niet altijd gebruikt kon worden tijdens de avonduren. En dat terwijl er een hoge vraag was naar het veld.


Daarom diende het SNI een subsidieaanvraag in bij de Vlaamse regering. Intussen is het vernieuwde veld klaar en in gebruik. Dankzij bijkomende armaturen worden over het hele terrein voldoende hoge lux-waarden bereikt. Zo kan het veld veel meer gebruikt worden tijdens de avonduren, waardoor er veel meer voetballertjes van kunnen genieten. Niet alleen de leerlingen van de school maken gebruik van het terrein, ook de jeugdploegen van RSC Anderlecht trainen er al 15 jaar tijdens de lesuren op. Verschillende ‘Purple Talents’ lopen overigens ook school aan het SNI. Ook verschillende andere voetbalploegen uit de buurt (zoals Sporting Boys en Anderlecht-Milan) kunnen nu vaker gebruik maken van het veld.Ook de duurzaamheid van het veld is verbeterd: de gerenoveerde kunstgrasmat heeft een kurk-infill, in plaats van rubber-infill in het vorige veld. Kurk is een natuurlijk materiaal dat volledig biologisch afbreekbaar is. Bovendien verhoogt deze keuze ook het comfort voor de sporters, door de lagere belasting op de gewrichten. Kurt-infill heeft als bijkomend voordeel dat het minder opwarmt in de zon: een verschil van wel 10 graden met rubber-infill.


Met deze investering speelt Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle in op het nijpende tekort aan voetbalvelden en sportinfrastructuur in de stad. Minister Dalle: “De vraag naar kunstgrasvelden overstijgt duidelijk het aanbod in Brussel. Vele clubs zijn op zoek naar extra terreinen voor trainingen en wedstrijden. Deze site is één van de weinige schoolsites in het Gewest met zoveel buitenruimte. Daarom was het belangrijk om dit veld te moderniseren en ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk clubs en voetballers er gebruik van kunnen maken, op elk moment van de dag. Zo kunnen we de voetbalmicrobe aan honderden extra Brusselse kinderen en jongeren doorgeven.”Comments


bottom of page