top of page
Zoeken

Nieuwe locatie Kuumba officieel geopend

Het Vlaams-Afrikaans huis Kuumba huldigt vandaag zijn nieuwe gebouw in de Passerstraat in Anderlecht in. Kuumba zal de nieuwe ruimte delen met Fora vzw (Forum voor Afrikaanse Associaties) en Internationaal Comité vzw, en voorziet ook partnerships met andere organisaties in het gebouw. Het is meteen ook de eerste voltooide Broedplek in Brussel.


Kuumba zat tot nu gehuisvest in een pand in de Waversesteenweg in Elsene, maar dat verouderde gebouw was niet geschikt als cultureel centrum. De verhuurder was bovendien niet bereid om verder in het gebouw te investeren. In de Passerstraat in Anderlecht krijgt Kuumba de gelijkvloers van een nieuwbouwproject ter beschikking, gerealiseerd door vzw Overmolen. Op de hogere verdiepingen loopt een samenwoonproject van De Overmolen en Cosmos voor Sub-Saharaanse Afrikaanse vrouwen en senioren. Ook zij zullen betrokken worden bij de samenwerking in dit laagdrempelige, interculturele en open huis.

Kuumba, een organisatie die bruggen bouwt tussen de verschillende Afrikaanse en Vlaamse gemeenschappen, deelt deze nieuwe locatie met andere verenigingen. Ook FORA vzw en Internationaal Comité vzw, krijgen er een stek. FORA is een netwerk dat Afrikaanse artiesten en organisaties ondersteunt in Brussel, Internationaal Comité vzw (IC) is een multiculturele federatie die in Vlaanderen en Brussel een 320-tal verenigingen verenigt en ondersteunt van mensen met een migratieachtergrond.

Vlaams minister van Brussel Benjamin Dalle kondigde in 2022 de komst aan van twaalf Brusselse ‘Broedplekken’, waar verschillende organisaties met elkaar ruimte delen en nauw samenwerken. Het nieuwe gebouw voor Kuumba was een van de twaalf projecten en is als eerste klaar. “Dit nieuwe huis is een nieuwe start voor Kuumba, en eveneens een belangrijke stap in de realisatie van de Broedplekken. Met dit initiatief slopen we muren en brengen we organisaties en mensen met elkaar in contact. Door te investeren in stenen, investeer je immers ook en vooral in mensen.” De Vlaamse overheid investeerde iets meer dan 400.000 euro in dit project, vanuit het Vlaams Brusselfonds en vanuit de projectoproep voor jeugdinfrastructuur.


De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) leverde eveneens een belangrijke inspanning voor het nieuwe huis van Kuumba, door een subsidie van 130.000 euro te geven. Kuumba engageert zich ook om in de Matongéwijk fysiek aanwezig te blijven. Deze historische wijk is nog steeds een belangrijke ontmoetingsplek voor de Afrikaanse gemeenschappen in Brussel en blijft zich dan ook goed lenen voor uitwisselingen tussen deze gemeenschappen en het Nederlandstalige netwerk.

Ans Persoons, VGC-collegelid voor Cultuur, Jeugd, Sport, Samenleven & Diversiteit, is opgetogen over de nieuwe infrastructuur voor Kuumba: “We zijn blij dat Kuumba, naast de werking in de Matongéwijk, nu ook een uitvalsbasis in Anderlecht krijgt. Het huis is nu klaar, maar het zijn de vele educatieve, artistieke en sociaal-culturele activiteiten die het centrum echt een hart en ziel zullen geven."Comments


bottom of page