top of page
Zoeken

Reboot-project legt de brug tussen psychosociaal welzijn en de arbeidsmarkt

Hoe kunnen we Brusselse jongvolwassenen met een psychische kwetsbaarheid opnieuw aan de slag helpen op de arbeidsmarkt? Op die vraag zoekt emino met het opmerkelijke Reboot-project een antwoord. Vlaams Minister van Brussel Benjamin Dalle ging vandaag in gesprek met de projectpartners van Reboot.Wie een tijd niet heeft kunnen werken omwille van psychische kwetsbaarheid, kan het best spannend vinden om terug aan de slag te gaan. Sommige drempels zijn te groot om alleen te overwinnen. De Reboot-coaches gaan samen met jongeren op pad en betrekken hun zorgnetwerk tijdens het traject. 


Jongeren worden aangemeld via één van de Brusselse toeleidingspartners uit het brede zorg- en welzijnsnetwerk van emino en haar partners. Het betreft Brusselse jongvolwassenen (tussen 18 en 30 jaar oud) die psychische kwetsbaarheid ervaren omwille van diverse drempels of gezondheidsproblemen (bv. angststoornissen, stress, neurodivergentie, depressieve gevoelens, armoede, sociale isolatie,…). Tijdens een intensieve individuele begeleiding zetten de Reboot-coaches een laagdrempelig oriëntatietraject op maat op, waarbij de jongere aan de stuur zit. Concreet kan er gewerkt worden aan sollicitatievaardigheden, worden stappen gezet richting vrijwilligerswerk, opleiding of een voorbereiding op werkhervatting.


Uniek aan het Reboot-project is dat het (zorg)netwerk van de jongeren actief wordt betrokken tijdens een multidisciplinair netwerkoverleg. Zo wordt het perspectief van een psychiater, psycholoog, huisarts, familielid of partner meegenomen doorheen het traject, wat een verrijking betekent om tot duurzame ondersteuning en gedragen acties te komen. Zo wordt een brug gemaakt tussen de Brusselse zorg- en werksector en worden de Brusselse jongeren ondersteund bij het realiseren van hun dromen. Dankzij de betrokkenheid van de toeleidingspartners HERMESplus, TANDEMplus, CAW Brussel, CGG Brussel, JAC en CAD De Werklijn werkt deze multidisciplinaire aanpak bijzonder goed.

 

Tijdens het boeiende gesprek tussen de minister en de partners van Reboot werden bevindingen en bezorgdheden uitgewisseld. Minister Dalle investeert vanuit de subsidielijn Polsslag 83.000 euro in het Reboot-project en toonde zich alvast bijzonder geïnspireerd: “Reboot is een inspirerend project. Het toont dat we nooit mensen mogen opgeven, hoe moeilijk ze het ook kunnen hebben. Zoals zo vaak is Brussel in dit project een laboratorium om nieuwe methodes uit te testen en organisaties samen te brengen. Ik ben trots om dit bijzonder waardevolle initiatief te kunnen ondersteunen."

 

Meer info over Reboot vind je hier.

 

Comments


bottom of page