top of page
Zoeken

'Stadsmakers' verzamelt verhalen over samenleven in Brussel

Hoe waait diversiteit binnen in de verschillende Brusselse sectoren? Wat lukt er en wat niet? Auteur en stadsgids Hans Vandecandelaere verkent de complexe realiteiten achter huisvesting, armoede, gezondheidszorg, cultuur, onderwijs, opvoeding, religie, economie, ouder worden en jong zijn in Brussel. Gisteravond vond de startlezing plaats in Muntpunt. Vlaams minister van Brussel, Benjamin Dalle, mocht het openingswoord verzorgen.



'Hyperdivers Brussel in 42 afleveringen', onder die noemer verzamelt Hans Vandecandelaere de verhalen die hij sprokkelde in onze hoofdstad. Hij trok de afgelopen periode de Brusselse straten, pleinen en wijken op om een veelvoud van zeer concrete verhalen bijeen te brengen. Hij wil daarbij Brussel zien zoals het is: de troeven, de zwaktes, de hefbomen, het zoeken naar consensus, nuance en tegengestelde visies maar ook een reis langs verhalen over samenleven en samen werken.


Voor de lezing in Muntpunt gisteravond filterde Vandecandelaere de essenties uit zijn onderzoek. Met als hamvraag: 'als verschil de norm is, wat houdt de stad dan samen?'


Vlaams minister van Brussel, Benjamin Dalle, is onder de indruk van de reeks. "In Brussel leven 183 verschillende nationaliteiten samen", aldus Benjamin Dalle. "hyperdiversiteit is een realiteit in onze hoofdstad. We kunnen maar beter van elkaar leren hoe we samen met deze realiteit omgaan en er maximaal kansen uit putten. Dat is ook wat Hans Vandecandelaere doet in zijn reeks verhalen: hij neemt je mee op sleeptouw in de stad en laat 'm je omarmen. De verhalen die Hans schreef, zijn een ode aan Brussel, maar tegelijk ook een boeiende spiegel."


Pascal Smet, VGC-collegelid bevoegd voor Samenleven & Diversiteit: “Brussel draagt haar imago als superdiverse stad met fierheid uit. Een diverse stad zorgt voor verrijkende ontmoetingen, persoonlijke groeikansen en een gevoel van verbondenheid. Samenleven in diversiteit brengt ook vraagstukken en uitdagingen met zich mee. De VGC gaat die moeilijke thema’s niet uit de weg. We creëren ruimte om maatschappelijk urgente dialogen aan te gaan. Stadsmakers van Hans Vandecandelaere is een mooi voorbeeld. Zijn verhalen wakkeren de dialoog omtrent deze samenlevingsuitdagingen aan.”


Ontdek hier een interessante aflevering uit de reeks over onder meer Cinemaximiliaan. Hun samenwerkingen zowel binnen als buiten Brussel helpen om de hyperdiversiteit die Brussel zo kenmerkt op een laagdrempelige manier in andere steden en gemeenten te krijgen. De informele ontmoeting in het Cinemaximiliaanhuis maakt van Brussel mee een boeiende stadsliving voor wie in alle eenvoud met iemand die op de vlucht is in contact wil komen.


Hans Vandecandelaere schreef zijn verhalen met steun vanuit de subsidielijn Polsslag Brussel en VGC via Brukselbinnenstebuiten. Ontdek de hele reeks hier: Hyperdivers Brussel in 42 afleveringen.

bottom of page