top of page
Zoeken

Startschot voor het nieuwe open huis van de Nederlandstalige Muziekacademie in Sint-Agatha-Berchem

De gemeente Sint-Agatha-Berchem, de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) en de Vlaamse overheid werken samen aan een snelle realisatie van een nieuw gebouw voor de Nederlandstalige Muziekacademie in de Dr. Charles Leemansstraat.De Nederlandstalige Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord Sint-Agatha-Berchem blijft groeien en telt vandaag meer dan 825 leerlingen verspreid over verschillende vestigingsplaatsen. De academie kampt met een tekort aan les- en repetitielokalen. Bovendien moest ze de gehuurde leslokalen in Groot-Bijgaarden verlaten.


Met de steun van de VGC en de Vlaamse overheid werkte de gemeente een duurzame oplossing uit. Deze steun kadert in het Infrastructuurplan Nederlandstalige academies in Brussel 2021-2025, een investeringsplan van de VGC - Onderwijs en Scholenbouw en de Vlaamse Overheid - Coördinatie Brussel om Nederlandstalige academies in het Brussels Gewest ook op het vlak van infrastructuur meer ademruimte te geven. Dit investeringsplan ter waarde van 10 miljoen euro wordt gevoed met 5 miljoen euro van de VGC en 3 miljoen van de Vlaamse overheid.


Voor de nieuwbouw voor de Academie van Sint-Agatha-Berchem voorzien de VGC en de Vlaamse overheid in 1.300.000 euro. De gemeente stelt de bouwgrond en 100.000 euro ter beschikking. Het nieuwe gebouw wordt opgetrokken op het terrein naast de bestaande hoofdvestigingsplaats in de Dr. Charles Leemansstraat. Het vrijstaande gebouw, een passiefbouw die specifiek wordt ingericht voor het lesgeven in Muziek en Woord, zal zowel leslokalen, repetitielokalen als multifunctionele ruimten bevatten. Naast een onthaalruimte is er ook ruimte voor directie en leerkrachten. Hierdoor kan de Academie efficiënter georganiseerd worden en komen er in de bestaande hoofdvestigingsplaats lokalen vrij als bijkomende lesruimte voor de Nederlandstalige Academie. Het gebouw zal ook opengesteld worden voor muzische en andere activiteiten.


Opvallend is de snelle realisatie van het project. Een jaar geleden startten de eerste gesprekken en al in augustus van dit jaar kon de gemeente een Design&Build opdracht gunnen aan het bouwteam Balcaen Entreprises Generales en Cipolat Architecture. De werken zullen starten begin 2022. Het gebouw zal klaar zijn in 2023.


Voor Vlaams minister van Brussel en Jeugd Benjamin Dalle is dit een inspirerend voorbeeld voor de andere op stapel staande bouwdossiers: “Een sterke en vertrouwensvolle samenwerking tussen de betrokken overheden maakt dat er hier snel resultaat wordt geboekt. Weldra verrijst er hier een open huis voor de muzische talenten in Sint-Agatha-Berchem en omstreken, waar ook Nederlandstalige scholen en verenigingen terecht kunnen.”


“Ik ben blij dat het dossier van de Academie in Sint-Agatha-Berchem na heel wat problemen toch erg snel een geweldige oplossing zal krijgen”, zegt minister Sven Gatz, in het VGC-college bevoegd voor Nederlandstalig onderwijs en Scholenbouw. “Infrastructuur voor academies is lang een ondergeschoven kindje gebleven omdat de prioriteit naar nieuwe schoolinfrastructuur ging. Ik kijk ernaar uit om het schitterende gebouw dat werd ontworpen, in 2023 plechtig te kunnen openen.”


Intussen kan de Academie aan de slag in tijdelijke infrastructuur, op de Unesco-site van het GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap in Koekelberg. Daar wordt een ruimte onder het kinderdagverblijf omgebouwd tot leslokalen voor de Academie, dankzij een investeringssubsidie van de VGC van 323.000 euro. Daarnaast stelt de VGC een aantal ruimten op de site van Campus Comenius in Koekelberg ter beschikking.

Comments


bottom of page