top of page
Zoeken

Vlaanderen pioniert met circulair bouwen in Brussel

Vanaf eind 2023 nemen meer dan 6.000 medewerkers van de Vlaamse overheid hun intrek in het nieuwe ZIN-gebouw in de Brusselse Noordwijk. Vandaag brachten Vlaams Minister-President Jambon en Minister Dalle, bevoegd voor Brussel, een bezoek aan de werf. Het bouwproject is een primeur voor Brussel want niet alleen komen er bureaus, ook zijn er horeca- en handelszaken, sportruimtes en een overdekte plantentuin. Bij de bouw staat recuperatie en duurzaamheid centraal: 95% van alle bouwmaterialen van de afbraak van de oude WTC-torens worden gerecupereerd of gerecycleerd. Het project is daarmee uniek in ons land.




De oude WTC-torens in de Brusselse Noordwijk worden op dit moment helemaal ontmanteld en moeten plaats ruimen voor een nieuw en multifunctioneel complex. Het concept van het nieuwe “ZIN”-project is uniek in Brussel: vijf in elkaar hakende gebouwen die een mix vormen van wonen en werken. Verschillende diensten en administraties zullen er eind 2023 hun intrek nemen. Het is dan ook één van de grootste werven van de Vlaamse Overheid in Brussel op dit moment. De Vlaamse overheid zal voor 18 jaar zo'n 70.000 vierkante meter aan kantoorruimte huren in het gebouw. Daarmee scoort de Vlaamse overheid nog beter op duurzaamheid. Het gebouw draagt bovendien bij tot het realiseren van de klimaatdoelstelling 2030.


Technisch hoogstandje


De werkzaamheden zijn momenteel volop aan de gang in de kelder van het gebouw, waar een indrukwekkende geothermische installatie wordt geïnstalleerd. Voor het eerst wordt zo’n complexe installatie geïnstalleerd in een gebouw dat deels gerecupereerd wordt. Het is dan ook een technisch hoogstandje waar ondertussen verschillende internationale delegaties zijn komen naar kijken.

Behalve 14 verdiepingen met kantoren komen er ook 127 woningen, een hotel, een grote overdekte plantentuin, een sportcentrum, een coworkingruimte, kleinhandel en een daktuin van 1.500 vierkante meter.



Circulair bouwen


Circulair bouwen staat centraal. Van het bestaande complex blijven de funderingen, de parkeergarage en de kernen van de torens behouden. Wat wel wordt afgebroken, krijgt een nieuw leven. 95% van alle materialen worden behouden, gerecycleerd of gerecupereerd. Een naburige betoncentrale zal 30.000 ton beton uit de sloopwerkzaamheden recycleren. Het is een uniek project voor België en Europa.


Het gebouw voorziet bijna volledig in haar eigen energie en is vijf maal zuiniger dan de geldende Brusselse passiefnorm. Meer dan 7.000m² zonnepanelen produceren jaarlijks stroom die gelijk staat aan het verbruik van 276 huishoudens. 70% van de verwarmings- en koelingsbehoeften worden gedekt door een geothermiesysteem. En via een slimme grid is er uitwisseling van energie tussen ruimtes met veel warmte, zoals de serverruimtes, en ruimtes die energie nodig hebben.



“Op het vlak van energiezuinigheid en circulair bouwen moet ZIN een voorbeeldproject worden. Circulair bouwen op deze schaal is nog nooit eerder in België gedaan,” aldus Vlaams Minister-President Jambon. "Met dit project hebben de bouwsector echt uitgedaagd en tot innovatie gestimuleerd. Daarnaast zal het voor de vele medewerkers van onze administraties bijzonder aangenaam werken zijn in deze nieuwe omgeving. We zijn hiermee klaar om in te spelen op de veranderde manier van werken in een moderne en aangepaste werkomgeving.”


“Met dit project zetten we onze visie op Brussel om in de praktijk,” aldus Benjamin Dalle, Vlaams minister van Brussel. “We willen een moderne, dynamische stad op mensenmaat. Waar we ontspanning, wonen en werken met elkaar combineren in een groene omgeving. Na het Herman Teirlinck-gebouw op Thurn en Taxis is dit een volgende stap in de opwaardering van de Brusselse Noordwijk. Daarnaast leggen we echt de nadruk op circulair bouwen en duurzaamheid met de hoogste standaarden. Dit is een voorbeeldproject voor toekomstige ontwikkelingen in de hoofdstad.”



Bekijk hier de video van Befimmo over het ZIN-project.



Comentários


bottom of page