top of page
Zoeken

Voorstel Dalle voor nieuwe rol Senaat met grote meerderheid goedgekeurd

Bijgewerkt op: 30 mrt. 2019


Vandaag werd in de Senaat het voorstel goedgekeurd van Benjamin Dalle voor de oprichting van een Kenniscentrum voor Institutionele Aangelegenheden. “Dit betekent dat de komende vijf jaar de Senaat wordt erkend als dé plaats om overleg te organiseren over institutionele zaken. Vandaag is er geen enkele instelling die kennis en het netwerk rond institutionele zaken samenbrengt. Merkwaardig in een land waar regelmatig staatshervormingen worden doorgevoerd” aldus Dalle. Het voorstel werd met een 3/4e meerderheid goedgekeurd. Enkel N-VA stemde tegen. Ecolo / Groen onthield zich.
De Senaat wordt voortaan een Kenniscentrum voor Institutionele Aangelegenheden. De plenaire vergadering heeft op zijn in principe laatste plenaire vergadering van de legislatuur een reglementswijziging goedgekeurd. De oprichting is een initiatief van Benjamin Dalle (CD&V), die als kabinetchef van staatssecretaris van Institutionele Aangelegenheden Servais Verherstraeten aan de knoppen zat bij de zesde staatshervorming, en mede-architect van de Senaat in zijn huidige vorm.


Het Kenniscentrum moet de kennis over institutionele aangelegenheden bijeen brengen, ontwikkelen en ter beschikking van het publiek stellen. Een andere taak is het opzetten en beheer van een multidisciplinair netwerk van specialisten en betrokkenen over institutionele aangelegenheden. Op vraag van het bureau of een commissie zal het Kenniscentrum verheldering bieden bij elke institutionele vraag waarvoor de Senaat bevoegd is. Dalle wees er ook op dat binnen de Senaat reeds een institutionele database SenLex werd uitgebouwd.


Het voorstel werd met een overtuigende 3/4e meerderheid goedgkeurd. “Ik ben blij dat er zoveel draagvlak is voor dit voorstel. De senaat is de ideale plaats om een kenniscentrum in te richten die instaat voor institutionele aangelegenheden. Er zijn gespecialiseerde medewerkers en goede ondersteuning. De parlementsleden van de verschillende deelstaten komen er samen en op die manier kunnen ze rechtstreeks meepraten over zaken die hen aanbelangen.”
Σχόλια


bottom of page