top of page
Zoeken

26 lokale radio’s nieuw op Radioplayer

26 lokale radio’s zijn ingegaan op het steunaanbod van de Vlaamse regering om zich aan te sluiten bij het internetradioplatform Radioplayer en zijn dus nu ook overal digitaal te beluisteren, dat meldt Vlaams minister van Media Benjamin Dalle vandaag bij een bezoek aan FM Goud in Peer. Nog eens 5 radiozenders zullen binnenkort terug te vinden zijn op het platform. Dit jaar kunnen alle erkende Vlaamse lokale radio’s genieten van financiële steun voor hun aanwezigheid op Radioplayer: Wanneer een lokale zender de eerste twee maanden van de licentie betaalt, zal de Vlaamse Regering de overige maanden van dat jaar betalen. “We hebben bijzonder sterke lokale radio’s in Vlaanderen, het is belangrijk dat ook zij mee zijn in de digitalisering,” aldus Benjamin Dalle.


Minister Dalle bracht vandaag een bezoek aan FM Goud in Peer. Het is één van de 26 lokale radio’s die ingaat op het aanbod van de Vlaamse Regering om zich aan te sluiten bij Radioplayer. Daardoor zijn de radiozenders overal te beluisteren via internetradio en dus niet enkel via FM. In 2020 waren er drie lokale radiozenders actief op Radioplayer, dankzij de extra financiële steun van de regering zullen er binnenkort 34 lokale radio’s op platform terug te vinden zijn.


Minister Dalle is tevreden met de grote interesse: “Vlaanderen telt meer dan honderd erkende lokale radio’s. Heel vaak zijn vrijwilligers de drijvende kracht achter de radiozenders. We stellen vast dat er financiële barrières zijn om de digitale sprong te wagen. Ik ben tevreden dat we dankzij onze steun toch meer lokale radio’s over de streep kunnen trekken. Vandaag luistert 14% van de Vlamingen naar de radio via het internet, het is belangrijk dat ook lokale radio’s daar aanwezig zijn want de toekomst is ongetwijfeld digitaal.”


Michel Vanderfeesten (radiobaas FM Goud): "FM Goud was de eerste lokale radio in Limburg met een eigen livestream en een eigen app en ook nu wilden we een pioniersrol spelen. Samen met LRL waren we dan ook de eerste lokale Limburgse zender op Radioplayer. Het aanbod van de minister om dermate financieel tussen te komen, vonden we te mooi om te laten liggen. De toekomst van radio is digitaal en we denken dat een aanwezigheid op allerlei platformen en portals, zoals Radioplayer, onontbeerlijk is. Ook lokale radiozenders moeten de omslag naar digitaal maken om hun zo belangrijke maatschappelijke rol blijvend te kunnen vervullen."Belang van lokale radio’s


Lokale radio’s hebben een unieke rol in het Vlaamse medialandschap volgens minister Dalle. “Lokale radio’s zijn ongelofelijk nabij en staan heel dicht bij de luisteraars. We hebben ook een mooie traditie in Vlaanderen van lokaal radio maken, ze zijn vaak een springplank voor talent. Tal van radiostemmen hebben hun eerste ervaring opgedaan bij de lokale radio.”


Ook de lokale radio’s worden getroffen door de coronacrisis. Ze lopen flink wat reclame-inkomsten mis en veel projecten staan on-hold. Eerder dit jaar trok de Vlaamse regering al steun uit voor de lokale radio’s: er werd een bedrag uitgetrokken voor 1.250 euro per lokale radio, de vier netwerkradio’s kregen een groter bedrag van 6.250 euro.


Wat is Radioplayer?


Radioplayer is een non-profit organisatie die ontstaan is in Groot-Brittannië, maar waar ondertussen 14 landen deel van uitmaken (Duitsland, Oostenrijk, België, Canada, Spanje, Denemarken, Ierland, Noorwegen, Groot-Brittannië, Italië, Nederland, Frankrijk, Zweden en Zwitserland). Het doel van Radioplayer is om een prominente plek te hebben in de connected dashboards van nieuwe wagen en ook het standaard radio platform te zijn in nieuwe technologiën zoals o.a. Smart Speakers.


Radioplayer België is een samenwerking tussen VRT, DPG Media, Mediahuis en de Franstalige landelijke omroepen. Radioplayer België heeft een eigen app (Radioplayer.be) en website (www.radioplayer.be/nl) waar alle Belgische radiozenders samen worden gebracht onder één dak.


Meer informatie is terug te vinden op de website: www.radioplayer.be/nl


Welke lokale radio’s zijn terug te vinden op Radioplayer?

Zijn vandaag al live:

1. Wradio

2. FamilyRadio

3. BRUZZ

4. FM Goud Kempen

5. FM Goud Maasland,

6. FM Goud Noordoost Limburg

7. FM Goud Plus Noord-Limburg

8. LRL – Lokale Radio Lanaken

9. Sea Fun

10. Radio Mol

11. MelindaFM

12. WFM

13. Goldies Radio

14. Radio TROS FM

15. RADIO NOORDZEE

16. Geel FM

17. radio Meteor

18. Victoria

19. Stadsradio Halle

20. RBS REGIONAAL

21. Radio Fm Gold

22. Radio Reflex

23. Radio LRM

24. BE ONE

25. Radio GRK

26. Radio M fm

27. Radio Totaal

28. Radio STAR

29. Radio VRW


Binnenkort te beluisteren

1. Radio Kompas

2. Hasselt 1

3. Brugse Radio

4. Elisa FM

5. VBRO

Comments


bottom of page