top of page
Zoeken

Benjamin Dalle investeert 90.000 euro in Vlaams journalistenloket

Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media investeert 90.000 Euro in het Journalistenloket van de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ). Het Journalistenloket bundelt alle beroepsinformatie voor journalisten. De middelen zullen gebruikt worden om het loket verder te digitaliseren en de informatie nog makkelijker en sneller toegankelijk te maken voor alle Vlaamse journalisten. “In tijden van fake news en polarisering is het meer dan ooit belangrijk om te investeren in kwaliteitsvolle journalistiek. Dat begint in de eerste plaats met sterke journalisten, een goede ondersteuning is daarbij essentieel.” aldus Dalle.


Het journalistenloket omvat drie belangrijke luiken: een digitaal platform, een vademecum voor freelancers en een helpdesk met persoonlijk eerstelijnsadvies. Op het loket vinden journalisten heel wat informatie en tips voor het goed uitoefenen van het journalistenberoep. Zo is er informatie over het statuut van de beroepsjournalist, de vergoedingen, GDPR, … maar ook over de deontologische regels van de journalistiek of persvrijheid is er informatie.


Het loket bereikt elk jaar meer journalisten. Dit jaar had de website meer dan 30.000 unieke bezoekers. Daarenboven neemt de vraag naar individueel eerstelijnsadvies elk jaar toe. De VVJ beantwoordde dit jaar meer dan 300 vragen van beroepsjournalisten. Dat is een record.


“Het is duidelijk dat er een grote vraag is naar correcte informatie over het journalistenberoep,” aldus Benjamin Dalle. “Goede journalistiek begint met sterke journalisten. Ik ben blij dat we met de Vlaamse regering een extra impuls kunnen geven aan dit initiatief. Journalisten staan in gepolariseerde tijden steeds meer onder druk om hun beroep op een correcte manier uit te oefenen. Het is belangrijk dat ze goed geïnformeerd zijn over hun rechten. Daarnaast zijn er ook steeds meer freelancers aan de slag. Voor hen is het vaak niet makkelijk om alle informatie te vinden. Het journalistenloket biedt hier een oplossing.”


Het Journalistenloket legt ook een link met het platform waarop journalisten terecht kunnen voor een erkenning als beroepsjournalist. Ook daarin kan nu verder worden geïnvesteerd. de VVJ werkt aan een volledige digitalisering van de erkenningsprocedure voor beroepsjournalisten, en die kan nu dankzij de extra toelage versneld worden doorgevoerd.


De VVJ is verheugd over deze inspanning van de minister van Media in budgettair moeilijke tijden. “Ze laat ons als beroepsunie toe om versneld werk te maken van de digitalisering van de wettelijke erkenning van beroepsjournalisten, die ook een grote maatschappelijke waarde heeft,” aldus Pol Deltour, nationaal secretaris VVJ. “Via deze erkenning, en de officiële perskaart die eruit voortvloeit, krijgen zowel overheden als private instanties en particulieren zicht op welke journalisten professioneel aan de slag zijn voor publiek toegankelijke nieuwsmedia, en dit met essentiële waarborgen inzake onafhankelijkheid en deontologie”


Bezoek het journalistenloket: http://www.journalistenloket.be/

Comments


bottom of page