Welkom in Brussel!
Als Vlaams minister Brussel, Jeugd en Media kan ik jullie keuze alleen maar toejuichen. Jullie komst betekent een bijzondere versterking van het medialandschap in onze hoofdstad. Naast Belga, VRT, De Tijd en Bruzz resideert er nu een vijfde belangrijke Nederlandstalige redactie in Brussel.
De symboliek van jullie komst kan moeilijk overschat worden.
Dat één van de belangrijkste Vlaamse kranten kiest voor Brussel toont het belang van onze hoofdstad aan. Die keuze lijkt misschien evident, ze is het in de huidige moeilijke context niet. We moeten niet verhullen dat veel Vlamingen een moeilijke relatie hebben met zijn of haar hoofdstad.
Nog te veel wordt Brussel gezien als een stad om te werken, niet om te leven. Te veel wordt Brussel geassocieerd met criminaliteit, terrorisme, inefficiënt bestuur en problemen. En ja, Brussel heeft net als elke grootstad specifieke uitdagingen. En ja, het Brussels bestuurlijk imbroglio is zelfs voor een doorwinterd jurist moeilijk uitlegbaar. Al die uitdagingen verdienen antwoorden.
Maar nog meer dan uitdagingen, biedt Brussel kansen.
Brussel is de grootste en jongste stad van ons land23% van alle Brusselaars zijn jongeren. Kiezen voor Brussel is dus ook kiezen voor de toekomst.
Als Vlaamse Brusselminister is het mijn taak om mijn collega’s in de regering te overtuigen van die toekomst. Dat doen we door te investeren in Brussel. Véél te investeren: elk jaar bijna 1 miljard euro in onze gemeenschapsbevoegdheden in Brussel. Die investeringen lonen: het Nederlandstalig onderwijs is een absoluut succesverhaal. Er zitten vandaag meer dan 50.000 kleuters, leerlingen en scholieren in het Brussels gewest op schoolbanken van het Nederlandstalig onderwijs. Elk jaar stijgen die aantallen. Jonge Brusselse ketjes en hun ouders kiezen voor het Nederlandstalig onderwijs, en daarmee kiezen ze (soms onbewust) ook voor sterke banden met Vlaanderen.
Die jonge Brusselaars zijn ambitieuzer, guller en optimistischer dan ooit. Ik ben ervan overtuigd dat de tegenstellingen tussen Vlaanderen en Brussel in de toekomst steeds minder een rol zullen spelen. De toekomst van Vlaanderen loopt samen met de toekomst van Brussel, en omgekeerd. Politici die trachten verdeeldheid te zaaien met slogans als “Vlaanderen laat Brussel los” ontkennen deze nieuwe realiteit.
Jullie komen als redactie ook op een bijzonder moment in de stad. Verhuizen in volle coronacrisis zal zeker geen eenvoudige opdracht zijn geweest. Toch ben ik blij dat de verhuis weinig vertraging heeft opgelopen, want jullie komen aan op een cruciaal moment voor onze stad.
De lock-downperiode en de crisis hebben enkele belangrijke uitdagingen in onze samenleving blootgelegd. Zo is het duidelijk dat er meer dan ooit ruimte nodig is in onze steden. Ruimte om te leven, elkaar te ontmoeten, voor onze kinderen om te spelen. Daarnaast heeft de crisis ook aangetoond dat we extra aandacht moeten hebben voor de kwetsbaren in onze samenleving. Zij dreigen dubbel getroffen te worden door de crisis.
Ik ben ervan overtuigd dat de coronacrisis en het relancebeleid van de komende jaren specifieke aandacht zal moeten hebben voor de ontwikkeling en transformatie van onze grootsteden. Daarnaast zal de digitalisering ervoor zorgen dat er meer wordt ingezet op een goede balans tussen thuiswerk en fysiek werk op kantoor. Ik mag hopen dat dit de filedruk van pendelaars zal verlichten.
Als mediaspeler zijn het dus bijzondere boeiende tijden om midden in de stad te resideren. Ik hoop dat jullie de komende weken, maanden en jaren ook de stad intrekken. Voelen wat leeft en wat beweegt in deze stad en berichten over het belang van Brussel. Zo kan ook De Standaard een belangrijke rol spelen in het mee op de kaart plaatsen van de belangrijke evoluties in onze samenleving.
Ik nodig jullie uit om de banden met alle andere Nederlandstalige spelers aan te halen. Ik denk aan Muntpunt, de gastheer van Vlaanderen in onze hoofdstad. Ik denk aan de vele sterke cultuurspelers, AB, KVS, Beursschouwburg, … maar ook aan het onderwijs: onze universiteiten en hogescholen, de honderden organisaties actief om van Brussel een betere stad te maken en natuurlijk ook aan de andere mediaspelers in de stad: Belga, Bruzz, De Tijd en VRT. Media gaat over de grote en kleine verhalen, Brussel is de ideale uitvalsbasis om die verhalen te vinden.
Jullie hoofdredacteur, Karel Verhoeven, schreef in zijn editoriaal dit weekend: “Grootsteden zijn zo divers en bieden vrijheid voor zoveel subculturen, dat de ideeën er elkaar in hoog tempo voortstuwen. Een idylle is het niet, maar wel razend interessant. Daar moet de krant bij zijn. In de enige echte grootstad die Vlaanderen heeft.” Ik kan hem enkel bijtreden en de volledige redactie succes wensen tijdens de eerste weken op jullie nieuwe locatie.
Geniet van jullie nieuwe werkplek, maar kom vooral ook (veilig en op een afstand) buiten. Geniet van de stad, van de verhalen, van de vele kleurrijke Brusselaars.
Heel graag tot binnenkort,
Van harte,
Benjamin Dalle
Comments